Foto: Osebni arhiv/Uroš Mencinger
Foto: Osebni arhiv/Uroš Mencinger

Gost oddaje Obrazi sosednje ulice je bil Mariborčan Uroš Mencinger, znan ocenjevalec restavracij; te je najprej za časnik Večer, potem pa za Nedelo desetletja ocenjeval s sončki in srčki. S soprogo je ustanovil šolo okusov Vivi; je pobudnik Tedna restavracij in Sladolenta.
Poznavalec trendov v kulinariki je prepričan, da je treba jesti z glavo, ne z usti: »Bojim se, da veliko ljudi niti z usti več ne je, temveč s telefonom. Ko opazuješ ljudi pri mizah opaziš, da ves čas brskajo po telefonu, kar je grozljivo, saj tako ne moreš uživati v hrani.«

Glede prihoda dveh svetovno priznanih kulinaričnih vodnikov Gault Millaua in Michelina na slovenski trg pravi, da je to za mednarodno prepoznavnost slovenske kulinarike zelo pomembno: »Naša kulinarika je v zadnjih letih, sploh v zadnjih 15-ih letih zelo napredovala. Naši kuharji so se začeli izobraževati v restavracijah in pri vrhunskih šefih v tujini. Če hočemo biti dobri, je to pravzaprav nujno. Slovenija ima veliko naravnih lepot, z odlično kulinariko pa smo postali zanimivi tudi kot gastronomska destinacija. Tudi zato je dobro, da so tovrstni mednarodni kulinarični vodniki prišli k nam.»

Dolgoletni tiskovni predstavnik tekmovanja za Zlato lisico je prepričan, da je priložnost mesta pod Pohorjem kolesarjenje, a zato potrebujemo infrastrukturo, predvsem dobro označene poti.
Pogovoru lahko prisluhnete na povezavi: