Na Letališču Edvarda Rusjana Maribor že tretje leto dežurajo reševalci helikopterske nujne medicinske pomoči. Pomagajo žrtvam najhujših bolezni in poškodb na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju. Njihovo delo je izjemnega pomena, saj do leta 2017 helikopterskega reševanja v severovzhodni Sloveniji ni bilo.

19 zdravnikov in 17 zdravstvenikov je v dveh letih z mariborskega letališča poletelo na 380 intervencij, lani več kot 200. V zraku so že 15 minut po klicu na pomoč.

Sprva so mariborske reševalce prevažali policisti, po okvari helikopterja pa je naloge prevzela vojska. Njeni piloti reševalce z Brnika prevažajo že deset let, dežurajo pa tudi v Cerkljah ob Krki. V tem času so opravili že skoraj skoraj 2700 interventnih poletov. A teh je vse več, zato obrambni minister Karl Erjavec obljublja nakup treh novih helikopterjev.

Sicer pa helikopterske medicinske ekipe skrbijo tudi medbolnišnični transport, prevoz novorojenčkov v inkubatorjih in gorsko reševanje. Vojska je lani za delovanje dežurnih helikopterskih posadk porabila skoraj 1,9 milijona evrov.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik