Foto: Radio Maribor/SNG Maribor/Tiberiu Marta
Foto: Radio Maribor/SNG Maribor/Tiberiu Marta

Nocoj ob 21. uri se bo v Veliki dvorani mariborskega gledališča in v prenosu na 2. programu Televizije Slovenija začela premiera slovite scenske kantate Carmina Burana skladatelja Carla Orffa.

Tako kompleksno, izzivalno in vedno aktualno delo kot je scenska kantata Carmina Burana, je navdušilo vodjo mariborskega baleta Edvarda Cluga. Gre za mojstrovino, ki zaradi ekstatičnosti, prvinskosti in navdušujočega glasbenega izraza kar kliče po plesni uresničitvi. Po praizvedbi pred 84-leti v Frankfurtu je Carmina Burana doživela veliko izvedb, tudi s plesom. Koreografijo o menjavi letnih časov, pomenu življenja, ki ga predstavlja krog, si je zamislil Edvard Clug: "Morda je projekt nekoliko drugačen, kot bi človek pričakoval, da vidi in sliši od Carla Orffa."

Carmina Burana, ki jo sestavljajo satirične, ljubezenske, pivske in duhovne pesmi iz srednjeveške zbirke Codex Buranus, je v mariborskem gledališču nastala v sodelovanju opere in baleta; sceno si je zamislil Marko Japelj, kostume Leo Kulaš in luč Tomaž Premzl.

Na premieri bo nocoj v svojevrstni postavitvi na odru in v parterju nastopilo 130 umetnikov, ob 40. baletnikih še orkester, zbor in solisti. Vodil jih bo Simon Krečič: "To bo spektakel za vsa čutila."

Na premieri Carmine Burane v SNG Maribor bodo ob baletu, orkestru in zboru nastopili tudi trije solisti: solista mariborske opere sopranistka Petja Ivanova in tenorist Martin Sušnik in kot gost baritonist Domen Križaj.