Ksenja Trs je pisateljica in knjižničarka, avtorica dveh knjig, "Kdo se boji črnega moža" in "Potujoči utrinki". Že več let dela kot knjižničarka v potujoči knjižnici. Rada pove, da jo delo z ljudmi izjemno veseli in da je v knjižnici našla svoje sanjsko delo.

Ksenija je ena izmed tistih knjižničark, ki je nered v knjižnici prav nič ne moti, saj tako ve, da so ljudje, sploh otroci, knjige res vzeli v roke.

Kako otroke pripraviti do tega, da bodo radi brali?

Pomemben je predvsem prvi stik otrok s knjigo, sploh s knjižničarjem, pove Ksenija, ki otroke pozdravi "s petko, kepico, velikim nasmehom in tudi objemom." Na tak način se otroku pokaže, da je knjižnica varno in toplo mesto.

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic smo jo tako povabili v studio in z njo poklepetali o njenem delu, knjigah in družbi, ki pa, kot pove, na žalost vedno manj bere.

Kaj vse nam je zaupala? Prisluhnite pogovoru spodaj.

Svetovni dan knjige - Ksenija Trs

In ne pozabite, po starem ljudskem običaju, ki izhaja iz Katalonije, so si Katalonci ob svetovnem dnevu knjige podarili vrtnico in knjigo. Rekli so: "Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!"

Ohranjajmo te lepe običaje in si vzemimo danes kakšno dodatno minuto za branje ali vsaj listanje knjige.

Foto: Radio Maribor/Katja Gregorec
Foto: Radio Maribor/Katja Gregorec