Foto: Radio Maribor/Peter Giodani
Foto: Radio Maribor/Peter Giodani

V mariborskem gledališču se bo ob 20.uri začela premiera predstave z naslovom Pod svobodnim soncem, ki jo po znanem mladinskem romanu Frana Saleškega Finžgarja postavlja režiser in umetniški direktor mariborske drame Aleksandar Popovski. Uprizoritev je nastala v sodelovanju dramskega ansambla SNG Maribor z Narodnim gledališčem Nova Gorica, ljubljanskim Cankarjevim domom in Zavodom Škrateljc.

Pri pripravljanju predstave Pod svobodnim soncem z bitkami in mečevanjem in igralci v razkošnih kostumih so ustvarjalci sledili Finžgarjevi zgodbi o preboju Slovanov v bizantinskih časih na Balkan in ljubezenski zgodbi med Iztokom in Ireno. Po tej znani zgodovinski pripovedi je avtor gledališkega besedila Goran Vojnović najprej ustvaril besedilo za strip in nato še besedilo za odrsko uprizoritev, dogajanje pa so nekoliko priredili sodobnemu času.

» Ob snovanju uprizoritve so se porajale dileme porušiti Bizanc ali ne, kdo so danes barbari in kje je današnji Bizanc, ko je v svetu vse več vojn ? Prevesil pa je premislek o tem, kako se v tem svetu povezati in kako to predstaviti gledalcem v sodobni gledališki podobi. Mislim, da mladi danes ne sme živeti v preizpraševanju kaj porušiti in v imenu česa, temveč, kako se povezovati, da bomo zgradili boljši svet«, pojasnjuje režiser Aleksandar Popovski.

V vlogi mitskega junaka Iztoka nastopa član novogoriškega gledališča Matija Rupel, glavni ženski lik, Ireno, pa igra igralka mariborske drame Eva Kraš, ki o svojem liku pove: » Irena je simbol ljubezni in simbol življenja. Iztoku predstavlja muzo, zaradi katere se odloči, da bo sovraštvo, maščevanje in travme pustil za seboj in odšel domov«.

V predstavi igrajo še Blaž Dolenc, Matej Zemljič k. g., Iztok Mlakar, Gorazd Žilavec, Viktor Hrvatin Meglič, Gorazd Jakomini, Blaž Valič, Arna Hadžialjević, Robert Korošec k. g., glas sta posodila Žiga Saksida in Boštjan Gombač.

Z estetiko, sodobno podobo, dinamiko in sporočili nagovarja predstava posebej močno mladino, a je privlačna tudi za odrasle. Režiser pravi, da je odziv mladega občinstva zelo dober. Predstavo so si namreč že lahko ogledali v Novi Gorici in Ljubljani.

Slikovite kostume si je zamislila Jelena Proković, avtor likovne podobe je Damijan Stepančič, animacije in video je oblikoval Miran Bratuš, glasba pa je delo Boštjana Gombača. Mariborska premiera koprodukcije štirih gledaliških hiš, predstave Pod svobodnim soncem, se bo v dvorani Frana Žižka SNG Maribor začela ob 20. uri.