Če vas bo pot popeljala proti Cerkvenjaku, se ustavite pri Jasni Hernet, ki je prav v koronskem času odprla Brezglutenček, slaščičarno, kjer nastajajo vse možne sladice, kruh in podobno. Njenemu možu so pred leti diagnosticirali intoleranco na gluten in danes se vsa družina prehranjuje brezglutensko.

Slika je simbolična. Foto: Televizija Slovenija
Slika je simbolična. Foto: Televizija Slovenija

"Nekako sem zaključila s porodniško, ves čas pa sem doma pekla brezglutensko, partner ima intoleranco na gluten. Vsa ta leta sem tako pekla in sem si rekla, zakaj ne bi poskusila in smo potem šli na podjetniško pot," je povedala Jasna.

Tovrstna peka zahteva več časa kot peka z običajno moko. Veliko povpraševanje je tudi po veganskih izdelkih, saj ima veliko ljudi težave z laktozo ali alergijami na jajca. "Veliko alergij je, sploh pri otrocih je tega vedno več. Tudi pri odraslih niso samo intolerance na gluten, pač tudi celiakija."

Do podjetniške poti je prišla tudi s pomočjo izobraževanja. "Naredila sem prekvalifikacijo NPK za slaščičarko na živilski šoli v Mariboru, saj sem po izobrazbi ekonomski tehnik. Potem pa sem se prijavila na Spirit v program Podjetnice začetnice in naredila usposabljanje."

Pogoji za brezglutenske sladice so strogi. Na začetku svoje poti je zato Jasna iskala vse primerne sestavine ter se poglobila v tovrstno prehrano, tako so vse sestavine certificirane. Slaščičarna je zato varna za vse uporabnike. Naša jutranja sogovornica pravi še, da je povpraševanje po tovrstnih sladicah veliko, pestro paleto dobrot pa si lahko podrobneje pogledate na njeni spletni strani in družabnih omrežjih pod imenom Brezglutenček.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: