Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru z današnjim dnem odpirajo tretji covidni oddelek v infekcijski stavbi. Covidne postelje se hitro polnijo, bolnišnično oskrbo pa potrebujejo čedalje mlajši bolniki brez pridruženih bolezni.

V mariborskem UKC-ju zdravijo 44 covidnih bolnikov, od tega 13 v intenzivni negi. V zadnjem tednu je bil priliv manjši zaradi odpiranja covidnih oddelkov v drugih bolnišnicah, a pričakujejo, da bo že kmalu drugače. "Naslednji teden spet pričakujemo povečevanje intenzivnih bolnikov za 2 do 3 na dan in aktunih za 6 do 10 na dan," pravi vodja covidne intenzivne enote Alenka Strdin Košir, dr. med..

Bolniki so čedalje mlajši; polovica tistih v intenzivni negi je starih od 40 do 55. "Zdravimo mlade bolnike, najmlajši v inteznivni negi ta hip je star 40 let, drugi do 55."

Nihče od teh, mlajših bolnikov ni bil cepljen in vsi to odločitev obžalujejo, dodaja Strdin Koširjeva. Zdravijo tudi bolnico, ki je zbolela že drugič, in bolnika, ki je cepljen, a ima pridružene bolezni.

Pandemski načrt UKC Maribor predvideva krčenje drugih programov in večanje covidnih zmogljivosti, da bi zmogli vrhunec 4. vala. "Zmogli ga bomo tako, da bomo zapirali druge dejavnosti. Mislim, da se javnost premalo zaveda, da zdravstvo nima nobenih rezerv. Mi ne moremo poskrbeti za covidne bolnike, če na drugi strani nečesa ne zmanjšamo. Nimamo ne prostorov ne kadra, da bi to lahko naredili. To pomeni, da za vsakega bolnika, ki je hospitaliziran zaradi covida, nek drug bolnik ne bo dobil ustrezne bolniške oskrbe. To moramo povedati na glas," poudarja Strdin Koširjeva, ki ob tem upa, da bodo ljudje s precepljenostjo pomagali tako sebi kot zdravstvenemu sistemu, da bi lahko oskrbel vse bolnike.

O tem, kako resno je stanje čedalje mlajših covidnih bolnikov v UKC Maribor in kakšni so obeti pred vrhuncem četrtega vala, ki nas čaka jeseni, smo govorili tudi v današnji Radijski tribuni.

Radijska tribuna