Foto: Radio Maribor/Občina Ruše
Foto: Radio Maribor/Občina Ruše

Županja Občine Ruše Urška Repolusk je danes zavrnila vse očitke v zvezi z nakupom občinskega stanovanja. Tega je na javni družbi kupila županjina sestra, nato pa od nje županja. Repoluskova zatrjuje, da je bil posel izpeljan v skladu z zakonodajo in transparentno. Na Komisiji za preprečevanje korupcije so prejeli več prijav tega posla in o zadevi še niso odločili.

Decembra 2020 je na javni dražbi stanovanje v novejši večstanovanjski stavbi v Rušah za 40.000 evrov kupila županjina sestra. Leto dni pozneje pa od nje za enak denar županja Urška Repolusk. Kako je to mogoče in ali je tak posel sploh zakonit, se te dni sprašujejo tako občani kot županjini politični nasprotniki. Sama očitke zavrača: "Občina Ruše postopke prodaje nepremičnin pelje v skladu z zakonodajo in z najvišjo mero transparentnosti."

Javno dražbo so izpeljali v skladu z Zakonom o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti "in tukaj ni omejitev za zaposlene na občinah, za funkcionarje občin in ni omejitve za naše družinske čale. Torej bi se načeloma lahko prijavila tui jaz," dodaja Repoluskova. Ob tem pojasnjuje, da se je zaradi sorodstvenega razmerja do dražiteljice iz postopkov v tej prodaji izločila.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki predvideva absolutno prepoved poslovanja s funkcionarji in njihovimi družinskimi člani, se na postopke javnih dražb ne nanaša, so nam potrdili tudi na protikorupcijski komisiji.

Ali je pri poslu morebiti šlo za nasprotje interesov po tem zakonu, pa KPK v predhodnem preizkusu še ugotavlja. Če ga bodo potrdili, sledi ugotavljanje kršitev zakona s tega področja in preučitev uvedbe prekrškovnega postopka, še pojasnjujejo na KPK.

Prijavo domnevno spornega ravnanja z občinskim premoženjem so dobili tudi na Policijski upravi Maribor, zato so zadevo pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti.