Medtem ko Letališče Edvarda Rusjana Maribor sameva, pa na graškem letališču v sosednji Avstriji kujejo smele načrte za letošnjo turistično sezono, ki se je že začela. Lani se je število prepeljanih potnikov v primerjavi z letom prej povečalo za 31 odstotkov in se s tem zelo približalo cilju, da v naslednjih dveh do treh letih doseže raven iz predkoronskih časov. Vodstvo pričakuje nadaljnje povečanje števila potnikov tudi zaradi veljavnega poletnega voznega reda, za katerega so značilni raznolik program, povečana pogostost letov in podaljšanje sezone.

Mag.Jürgen Löschnig, Gottfried Math,Wolfgang Grimus
Mag.Jürgen Löschnig, Gottfried Math,Wolfgang Grimus

Lani je z letališča v Gradcu poletelo 733 tisoč potnikov, to letališče je zelo priljubljeno tudi med Slovenci. Generalni direktor TUI Avstrija Gottfried Math: »Kot smo izvedeli v anketi, je med vprašanimi Slovenci le 16 odstotkov takih, ki letos ne želijo potovati. Preostali bi radi na potovanje, tudi večkrat. Prioriteten je dopust na morju, želijo pa si tudi potovanja v katero od mest.«

Veseli jih, da bodo to poletje ponudili sedem letov na teden iz Gradca v Antalijo. To je pravi korak za slovenski trg, pravijo, Turčija je trenutno najbolj rezervirana počitniška destinacija slovenskih gostov. V njihovem programu pa nimajo le letov iz Gradca, ampak tudi hotele in izlete za vse ciljne skupine v vseh priljubljenih počitniških destinacijah.

Na Letališču Gradec letos bistveno povečujejo ponudbo. To pomeni 26 poletov na teden, od tega šest novih povezav. Z leti v Turčijo, Grčijo, Španijo, Egipt in na Ciper se TUI osredotoča na trendovske destinacije letošnjega poletja. Generalni direktor letališča Wolfgang Grimus: »Pa poglejmo v letošnje leto; imamo zelo raznolik poletni vozni red; iz Gradca lahko neposredno letimo na 30 destinacij v trinajstih državah. V linijskem prometu to pomeni nekaj več kot 90 poletov na teden, s turističnim prometom je to 120 poletov na teden oziroma do 20 na dan.«

Na področju konferenc in dogodkov so že dosegli raven iz leta 2019. V začetku leta sta potekala dva večja dogodka, in sicer največji turistični sejem v jugovzhodni Avstriji in sejem kariernih orientacij. Do leta 2030 želijo doseči cilj podnebne nevtralnosti, zato se graško letališče ukvarja tudi z okoljskimi projekti, kot je širitev fotovoltaike. "Najpomembnejši trenutni projekti so fotovoltaični sistem na strehi gasilskega doma letališča, ki že skoraj leto dni proizvaja električno energijo, v pripravi je tudi fotovoltaični sistem na strehi parkirne hiše," pa pove med drugim Jürgen Löschnig, poslovodja Letališča Gradec.