Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po zaostritvi zdravniške stavke so vodstva nekaterih zdravstvenih zavodov danes iz Fidesa že prejela umik soglasij zdravnikov za nadurno delo. V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru je soglasje umaknilo 230 zdravnikov, v ptujski bolnišnici pa več kot polovica. V zdravstvenih domovih v Podravju pa za zdaj preklicev ni oziroma jim jih Fides še ni posredoval.

230 zbranih umikov soglasij je več, kot smo pričakovali, pravi Fidesov predstavnik v UKC Maribor, anesteziolog Boris Rižnar: "Nad dobrim odzivom sem deloma presenečen. To kaže na to, da je večini zdravnikov sedanja vpetost v delovne procese prevelika. To je tudi odgovor vsem, ki so nas zdaj obsojali, da nam gre samo za višje plače, ne pa tudi za delovne pogoje."

Pacientom, ki bi se jim čakalne dobe s tem še podaljšale, sporočajo, naj svoje nezadovoljstvo usmerijo na vlado. "S tem našim protestom želimo izboljšati sedanji javni zdravstveni sistem ali pa ga ne bo. In apeliramo na predstavnike ali organizacije pacientov, naj vplivajo na vlado, da spremeni svoje poglede na to, v kakšnem tempu je treba reševati problematiko zdravstva," dodaja Rižnar.

V ptujski bolnišnici je soglasje umaknilo kar 55 odstotkov zdravnikov. To pomeni velike težave za organizacijo dela, pravi strokovni direktor Teodor Pevec: "Nekateri oddelki so tudi v celoti umaknili soglasja; zato v prvi vrsti čaka predstojnike zelo težko delo, kako narediti razporede."

Kakšen bo osip v zdravstvenih domovih Maribor, Lenart, Ptuj in Slovenska Bistrica še ni znano, saj obrazce Fidesa še pričakujejo, o tem, kaj bi pomenil umik soglasij, direktorica bistriškega ZD Urška Sedmak: "Ker naši zdravniki vso delo v službi nujne medicinske pomoči in dežurni službi opravijo preko polnega delovnega časa, bi pri umiku vseh soglasij seveda nastopile tukaj zelo velike težave."

Odpovedi soglasij sicer v večini primerov začnejo učinkovati čez mesec dni.