Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Število uporabnikov se v primerjavi s prejšnjim zavetiščem na Ruški cesti ni spremenilo, prostora je za 24 oseb, toliko jih tudi financirata Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in mariborska občina: »Kar se tiče števila sob jih je tukaj več, kot jih je bilo na Ruški, zato so lahko naši uporabniki razdeljeni na sobice po dva ali trije, ena sobica pa zadostuje za štiri uporabnike,« pravi vodja zavetišča za brezdomce Violeta Košenina.

Uporabniki bivajo v zavetišču ves dan, vse dni v letu, starejši ostajajo, mlajši pa se v določenem času, ki ga opredelijo skupaj s strokovnimi delavci, usmerijo nazaj na trg delovne sile in si poiščejo stanovanje drugje. Violeta Košenina še dodaja: »Zelo intenzivno poskušamo usmerjati tiste, ki še imajo stik s svojo družino ali mrežo ljudi, ki jih lahko podpre, da se to ohrani in je prehod nazaj med aktivne prebivalce lažji.«

Pogoj za sprejem v zavetišče je, da je oseba državljan Republike Slovenije in prijavljen na območju Mestne občine Maribor. Franc Možina je v zavetišču že osem mesecev; kadar ni zaposlen z opravili ali delavnicami v domu, pomaga v azilu za živali, saj ima te zelo rad: »Pa tudi živali imajo rade mene. Navadijo se na človeka,« pove Franc Možina.

V zavetišču opravljajo uporabniki tudi dežurstvo, ki zajema skrb za higieno prostorov in tudi za lastna oblačila, saj bodo ta znanja potrebovali tudi, ko in če bodo zaživeli na svojem.