Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zbor krajanov krajevne skupnosti Tinje na Pohorju je na včerajšnjem sestanku sprejel sklep, da odločno nasprotujejo umeščanju in gradnji 56 vetrnih elektrarn na Pohorju, od tega 21 v njihovi krajevni skupnosti. Svet krajevne skupnosti so pozvali, da v upravnih postopkih ne poda soglasja temu dejanju.

Smo ogorčeni, v nobenem postopku nismo bili vključeni, občinski svet je s tem v zvezi naslovil že dva apela na državne institucije, pravijo krajani in tudi predsednik krajevne skupnosti Tinje Maksimilijan Tramšek:

"Država, ki bi morala na tem področju nekaj narediti, v zadnjih 20 letih glede strategije umeščanja teh vetrnih elektrarn v prostor ni naredila ničesar." Zato so se tudi našli potencialni investitorji z veliko podporo kapitala, meni Tramšek.

Nekatere vetrne elektrarne bi bile umeščene čisto blizu stanovanjskih objektov. Domačija Jožeta Smogavca bi bila od njih oddaljena le 250 metrov:

"Tega ne bi niti pustil. Ni pogojev, da bi se kaj takšnega dogajalo na tem delu Pohorja. Uničili nam bodo gozdove in vodo. Imamo ogromno živine. Živali bodo odšle, divjačina bo odšla, kaj si naj potem začnemo? Potem pa bomo ljudje odšli."

Vetrne elektrarne mora po končani uporabi odstranit investitor, saj je njihova življenjska doba 20 let, pravi član iniciative Drago Mahorko:

"Če investitorja ni, pa lastnik tiste nepremičnine. In zdaj ljudje naivno mislijo, da ko so oddali služnsotne pravice podjetju Energija na veter, bodo s tem nekaj zaslužili. Lahko pa se zgodi, da ta zaslužek zagotovo ne bo dovolj za odstranitev ene take vetrne elektrarne."

Ni pa še jasno, kako razgraditi te elektrarne.

"Neverjetno pa je, da so se odločili za Pohorje, ki nima potencialov v vetru, še huje pa je, kaj bi se zgodilo, s površinami, z naravo, z vodnimi viri ..."

Saj so nekatere vetrne elektrarne celo umeščene v neposredno bližini vodnih zbiralnikov, ki so ključni viri pitne vode za celotne pohorske vasi.