Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Z današnjim dnem se sproščajo covidne omejitve na področju športa in nastanitev. Dovoljeni bodo vsi športni treningi, tekmovanja brez gledalcev in rekreativna vadba za skupine do 10 ljudi. Hotelirji pa lahko odprejo do 30 sob in sprejmejo goste z negativnim testom ali potrdilom o imunosti. Unovčiti je mogoče tudi državne turistične bone. Večina mariborskih hotelov bo kljub praznikom za zdaj sprejemala le poslovne goste in športnike, nekateri bodo zaprti. Zbrali smo nekaj odzivov iz Maribora.

Ob upoštevanju priporočil NIJZ so športniki odslej dobrodošli na vsej infrastrukturi v upravljanju Športnih objektov Maribor, pravi direktor Tadej Mežnar:

"Novost je, da z jutrišnjim dnem ponovno odpiramo kopališče Pristan za rekreativno plavanje, v petek smo tudi odprli minigolf na Mariborskem otoku."

Vrata odpirajo tudi fitnes centri. Ob upoštevanju dvometrske razdalje lahko sprejmejo enega obiskovalca na 20 kvadratnih metrov, dovoljene so tudi skupinske vadbe, pravi lastnik Fitnesa Forma Miro Jerenec:

"Na skupinski vadbi je lahko deset udeležencev plus trener, kar fitnesom povzroča zelo velike probleme, ker z desetimi vadečimi na uri ne moremo pokrivati niti osnovnih stroškov."

Kljub temu jih bodo v omenjenem fitnesu izvajali. Vrata pa odpirajo tudi ponudniki nastanitev. V mariborski Kooperativi hotelirjev sprejemajo novico pozitivno:

"Čeprav po drugi strani ostaja kar grenak priokus, glede na to, da bodo ukrepi, kar se tiče preverjanja cepljenosti in negativnih testov, za seboj prinesli bistveno manj rezervacij, kot bi jih v nasprotnem primeru brez vseh teh zadev,"

pravi vodja Vasja Ilešič, ki dodaja, da je ponovno zaganjanje dejavnosti zapleteno in drago. Prepričan je tudi, da so, v primerjavi z velikimi hoteli, v prednosti butični ponudniki.

Najemniki koč na Pohorju se ob naštetem spopadajo še s stroški daljše kurilne sezone in bodo nekateri še naprej sprejemali le poslovne goste.