Foto: Radio Maribor/Danilo Majhenič, poslušalec
Foto: Radio Maribor/Danilo Majhenič, poslušalec

Prebivalci mariborske mestne četrti Tezno opozarjajo na spornost zbirnega centra za odpadke v Lahovi ulici, kjer več podjetij, med njimi tudi Surovina, obdeluje odpadke. Ob nevšečnostih, kot so smrad, raznašanje odpadkov in množenje škodljivcev, je letos prišlo tudi do več požarov. V Surovini pojasnjujejo, da je do zapletov prišlo zaradi težav s pridobivanjem dovoljenj za izvažanje odpadkov v tujino in da so to že uredili. Zagotavljajo pa tudi, da bo do izteka roka, ki jim ga je postavila inšpekcija, to je do 30. novembra, vse urejeno.

Požari v skladišču odpadkov so povzročili valjenje dima, okoliških zgradb pa niso ogrožali. Kot pravi direktor Surovine Jure Fišer, so jih pogasili v vsega 15-ih minutah, po pridobitvi soglasij za izvoz odpadkov pa so že ukrepali:

"Do danes smo odpeljali skoraj vse nakopičene odpadke in lokacijo v skladu z odločbo spravili v stanje, ki je zadovoljujoče. Pravkar poteka tudi inšpekcijski pregled."

Na pojasnila okoljske inšpekcije še čakamo. Dovoljenja za izvoz se sklepajo za eno leto, lahko pa prihaja tudi do težav z izvozom, tako zaradi birokratskih zapletov kot zaradi poslovanja tujih prevzemnikov v negotovih gospodarskih razmerah:

"Če bi se slučajno kaj zalomilo, imamo tudi načrte, kako do prekomernega skladiščenja na Teznu ne bo več prihajalo. Plan B je, da imamo več zalednih lokacij in dogovorov z dobavitelji, da se lahko skladiščijo ti odpadki pri njih."

Direktor Fišer dodaja, da vlagajo v protipožarne sisteme, do konca leta 2025 pa načrtujejo še pokritje vseh skladiščnih prostorov, da bi preprečili raznašanje odpadkov med hiše. Kupili so tudi stroj za čiščenje okolice in uvedli nadzor čiščenja tovornjakov, z občino se dogovarjajo za spremembo dovoznih poti čez Cono Tezno. Okoliškim prebivalcem pa financirajo deratizacijo.

Za odziv, kako so zadovoljni z novimi ukrepi, pa smo prosili tudi Mestno četrt Tezno – odgovor še čakamo.