Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Prebivalci mariborske mestne četrti Tezno opozarjajo na spornost zbirnega centra za odpadke v Lahovi ulici, kjer več podjetij, med njimi tudi Surovina, obdeluje odpadke. Ob nevšečnostih, kot so smrad, raznašanje odpadkov in množenje škodljivcev, je letos prišlo tudi do več požarov. V Surovini pojasnjujejo, da je do zapletov prišlo zaradi težav s pridobivanjem dovoljenj za izvažanje odpadkov v tujino in da so to že uredili. Na občini pa napovedujejo tudi ukrepe glede dovoznih poti za tovornjake.

Presežne količine odpadkov so s Surovininega centra le odpeljali, kar potrjuje tudi okoljska inšpekcija. Zagotovili so tudi nadomestna skladišča, če bo izvoz še kdaj otežen. Izboljšali pa so tudi protipožarne sisteme, pravi direktor Jure Fišer:

"Vse te začetne požare lahko takoj pogasimo še pred prihodom gasilske brigade."

V dveh letih načrtujejo pokritje vseh skladišč. Sosedom nudijo sredstva za deratizacijo, čistijo tudi okolico. A to po mnenju civilne pobude, ki ob neizpolnitvi obljub napoveduje protest, še ni dovolj. Branka Krajnc:

"Najbolj pa smo prizadeti že zaradi tega, ker nam niso omogočili, da ne bi tovornjaki tu vozili. Zaenkrat še ne."

Ti pogosto parkirajo tudi na neurejenih zemljiščih. Po besedah mariborskega podžupana Sama Petra Medveda jih bodo kmalu preusmerili čez Poslovno proizvodno cono Tezno:

"Tam moramo prestaviti en drog električnega daljnovoda, ki zdaj prestavlja težavo za zavijanje tovorjakov. Na območju predvidene poslovne cone pa lahko tovornjaki tudi čakajo na odvoz."

Preureditev bi lahko trajala vsaj mesec dni.

Prebivalci pa od Surovine zahtevajo še odškodnino, kar direktor Fišer zavrača:

"Surovina je na tem prostoru, mislim, da že skoraj 70 let. Ljudje, ki so se priselili na to območje, so se natančno zavedali, da je tam zbirni center."

Ti odgovarjajo, da številni tam živijo vse življenje in da težav nekoč, ko je podjetje zbiralo predvsem kovino, ni bilo:

"Problematični so ti odpadki, kot je plastika, kjer so vmes tudi biološki in podobni odpadki. To zbirajo zadnjih 20 let in takrat so tudi nastali problemi."

Sklene član civilne pobude Fredi Magdič.