Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona

Sicer napovedano sneženje je zagodlo marsikomu, ki je danes zjutraj moral v službo oz. na pot z avtomobilom. Na cestiščih se je nabralo precej snega, zaradi česar je prišlo do več nesreč in posledično zastojev.

Sneženje že od jutra precej težav povzroča v prometu na avtocestah. Na delu so plužne in posipne skupine, ki tam, kjer je prišlo do zdrsov, ne morejo dobro opraviti svojega dela. Promet po državi pa je skoraj povsod močno upočasnjen. Barabara Janežič iz Prometno informacijskega centra: "Na štajerski avtocesti med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje je zaprt vozni pas proti Mariboru ter zaprta prehitevalni in vozni pas med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani. Promet praktično povsod poteka počasneje, kot je to običajno. Vozniki so zelo dolgo ujeti v zastojih, ko se 'rešujejo' zdrsi vozil."

Zato voznikom svetujejo strpnost. Promet med Šentiljem in Mariborom in med Ptujem in Mariborom pa poteka počasneje, vendar brez večjih posebnosti, enako je na relaciji med Mariborom in Ptujem. Dars je skupaj s policijo začel izločati tovornjake, težje od 7,5 tone, na celotnem avtocestnem omrežju.

V Mariboru plužne in posipne enote na terenu od 4.40 zjutraj

Plužne in posipne enote so v Mariboru na terenu od 4ih in 40 minut. Aktivirali so vse razpoložljive plužne in osem posipnih skupin. Ob tem pa vodja zimske službe pri mariborskem komunalnem podjetju Nigrad Matjaž Kerbler poudarja, da so pravila pluženja jasna in da ne gre za presenečenje: "Mi smo bili že včeraj pripravljeni, je pa res, da se začetek pluženja sproži, ko je na cesti deset centimetrov snega, medtem ko na ostalih cestah 15 centrimetrov snega. Posipe pa smo začeli izvrševati že takoj, ko je začelo snežiti."

Kako je na območju Slovenske Bistrice?

Komunala Slovenska Bistrica je z vsemi razpoložljivimi vozili za pluženje lokalnih cest že od zgodnjih jutranjih ur na terenu. "Če ni nujno, naj se vozniki ne odpravljajo na pot," sporočajo s Komunale in dodajajo, da niso zaprli nobene ceste, ki jo imajo v upravljanju. "Snežiti je začelo ob 5. uri zjutraj in takoj smo aktivirali akcijo zimske službe, sneženje je bilo zelo intenzivno, saj je v pol ure zapadlo okoli 4 cm snega," je povedal vodja vzdrževanja lokalnih cest Primož Babšek. Na terenu je 17 plužnih enot, ki izvajajo čiščenje cest, pločnikov in drugih javnih površin.

Kljub težavam, ki jih je prineslo močno sneženje že od 5. ure zjutraj, poudarjajo, da so vse glavne ceste ostale odprte, vključno s cesto iz Slovenske Bistrice na Šmartno na Pohorju, ki je prevozna z uporabo verig. Največji izziv predstavlja moker sneg, ki je posebej problematičen na območju Pohorja. Komunala opozarja vse udeležence v prometu, naj strogo upoštevajo prometno signalizacijo in obvezno uporabo verig, kjer je to potrebno. Po najnovejših vremenskih napovedih se pričakuje, da bo sneženje ponehalo v popoldanskih urah. Akcije izvajanja zimske službe Komunale Slovenska Bistrica bodo trajale vse do umiritve razmer s ciljem zagotoviti varne in prevozne ceste.

Mariborski policisti pozivajo k strpnosti

K dodatnim samovarovalnim ukrepom, strpnosti in previdnosti pa pozivajo tudi policisti. Predstavnica Policijske uprave Maribor Anita Kovačič Čelofiga: "Mariborski policisti pozivamo voznike k varni in previdni vožnji. Svetujemo jim, naj ne pozabijo na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti. V avtu imejte dovolj goriva. Na pot se opravite z očiščenim vozilom, pravočasno in seveda nikakor brez zimske opreme."

Obvezna je tudi primerna varnostna razdalja. Zeli priporočljivo pa je pred potjo tudi preveriti razmere na vaši relaciji.