Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Novinarski kolektiv časopisa Večer ostro nasprotuje nameri lastnikov o selitvi v prostore Galerije Gosposke, podjetja, ki je v lasti mariborskega župana in kjer bi bila najemnina nižja. Pri tem jih podpirajo številni Mariborčani, tudi znani, novinarji z vse države in skoraj 1000 podpisnikov spletne peticije. Opozarjajo, da bi to imelo za osrednji štajerski medij nepopravljive posledice.

Med novinarstvom in politiko mora obstajati jasna meja. Selitev v županove prostore bi pomenila udarec za ugled in neodvisnost Večera, pravi odgovorni urednik Matije Stepišnik:

"V bistvu bi moral župan opravljati svoje delo, mi pa svoje. Naše delo je, gospod župan, da vam zastavljamo vprašanja, da vas naziramo, nastavljamo ogledalo in skozi okna vaših pisarn vam bo nastavljati to ogledalo težje, ali pa se bodo vsaj ljudje vprašali, ali je to ogledalo še tako čisto."

Mariborski župan Saša Arsenovič pa pri odločitvi vztraja, saj da gre zgolj za poslovno razmerje:

"Kakšni neformalni vzvodi? Jaz nimam nobenih neformalnih vzvodov. Želim si le, da bi bila pogodba spoštovana do konca z obeh strani, tako kot imam 15 ali 20 drugih najemnikov."

Župan zavrača tudi očitke o korupcijskem tveganju, saj bi najemnino prejemal od Večera, s katerim poslujejo tudi občina in njena podjetja. Da pa ne gre le za formalna poslovna razmerja, pojasnjuje Peter Čakš z Inštituta za medijske komunikacije Univerze v Mariboru:

"Ugled veste, da se gradi izjemno dolgo, izgubi pa se zelo hitro. V tem zelo krhkem lokalnem okolju, v katerem živimo in delamo, so ljudje izjemno občutljivi."

Oslabitev Večera bi predstavljala še en udarec po poskusih politizacije RTV Slovenija in STA, dodaja predsednik Društva novinarjev Slovenije Gašper Andrinek:

"Več kot očitno je, da gre za eno točk preloma in mislim, da se bo tudi javnost konec koncev morala odločiti, kaj in kako si bo želela še iti v družbi naprej."

Odziva Večerovega poslovodstva in lastnikov še nismo prejeli. Podrobnosti pogodbe, datuma selitve in višine najemnine, ki naj bi bila nižja od primerljivih, ne razkriva niti župan.

Več pa v oddaji:

Večerovi novinarji opozarjajo na nepopravljive posledice selitve v županove prostore