Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborski svetniki bodo predvidoma 30. januarja odločali o letošnjem proračunu. Prvo branje so opravili že februarja lani, v zadnjih dneh, tudi danes pozno popoldne, pa potekajo usklajevanja svetniških skupin o predlogu najpomembnejšega občinskega finančnega akta.

Predlog proračuna je 4 milijone evrov višji kot v prvi obravnavi, s 146 milijoni pa pričakovano precej nižji od lanskega, ki je znašal skoraj 200 milijonov evrov. »Lansko leto nam je uspelo zaključit zelo dobro. Tu smo pri realizaciji prihodkov zelo blizu 172 milijonov evrov. Torej startamo v leto 2024 brez zaostalih plačil iz leta 2023, kar si nismo upali niti napovedat«, je pojasnil podžupan Samo Peter Medved. Precej sprememb je na prihodkovni strani, tudi zaradi višje povprečnine, propadlo prodajo Farmadenta, ki bi prinesla 7 milijonov evrov, pa so nadomestili z dodatno prodajo občinskega premoženja. »Najprej nam nekdo predloži proračun in pojasni, da je to to. Potem v istem dnevu ugotovimo, da prodaje Farmadenta ne bo in čez tri dni dobimo ta isti proračun na odhodkovni strani, s tem da pač samo zvišaš prihodkovno stran s prodajo premoženja. Ta na dolgoročno ne more vodit k nekemu uspehu«, je kritična svetnica Gibanja Svoboda Karin Jurše. Vodja svetniške skupine SDS Milan Mikl ob tem dodaja: »Kako se bomo odločili pri samem sprejemanju proračuna za leto 2024 je odvisno od tekstualnega dela. Ker imamo konec koncev zdaj pred sabo samo številke«.

V Radijski tribuni smo gostili svetnike Alenko Iskra, Karin Jurše in Milana Mikla ter podžupana Sama Petra Medveda. Foto: FB MOM
V Radijski tribuni smo gostili svetnike Alenko Iskra, Karin Jurše in Milana Mikla ter podžupana Sama Petra Medveda. Foto: FB MOM

Po dosedanjih usklajevanjih je jasno, da so letošnji osrednji projekti: začetek gradnje nove zdravstvene postaje Tezno, druga faza obnove Lenta in nadaljevanje gradnje Centra Rotovž. Ta naložba je vse dražja, a Alenka Iskra iz vrst SD izpostavlja: »In zdaj pri vprašanju, kje smo in kaj želimo. Želimo luknjo sredi Maribor kar tiče investicije v Center Rotovž in ne prodat neke nepremičnine. Jaz mislim, da je ta proračun v danih pogojih, ob vse naših še nezaključenih pogovorih znotraj stranke, zastavljen nekje v realnih okvirjih«. Odprta vprašanja naj bi rešili v prihodnjih dneh, v imenu županstva pa si Samo Peter Medved želi, »da bi proračun sprejeli čimprej«. Kar bi bilo lažje z oblikovano koalicijo, ki pa je župan nima. Vsi sogovorniki poudarjajo, da je za razvoj mesta nujna, odgovornost za njeno oblikovanje pa je predvsem na plečih Saša Arsenoviča.

Prisluhnite Radijski tribuni o predlogu proračuna, neprodaji Farmadenta in prioritetah v letu 2024!!!!!

V letu 2024 v Mariboru precej manj investicij