Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Pubec je mlado vino, ki ga pridelujejo štajerski vinarji, pridruženi k istoimenskemu projektu. Prepoznamo ga tudi po tem, da vrat steklenice krasi značilna obešanka z rumenim metuljčkom. "Pubec je projekt, v katerem ima kot krovna blagovna znamka prvotno nalogo, da prepriča tiste, ki tega še ne vedo in tudi tiste, ki to že vedo, da je štajersko vino res tisto pravo – nekaj, kar ne sme iti mimo, ob čemer se moraš enostavno ustaviti, si vzeti čas, ga okusiti in ob njem uživati," pove pobudnik in tvorec projekta Borut Cvetko.

Osrednji namen blagovne znamke Pubec je promocija, povezovanje in povečanje prodaje. Tudi letos projekt združuje osemnajst vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinogradnike.

Pubeci 2023 so Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jarc, Vina Jaunik, Vino Krajnc, Vino Leber, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino, Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

Kaj sodelovanje v projektu doprinese vinarjem?

"Nisem več isti novinec, ampak sem dejansko bolj na začetku. Od lanskega leta sem tudi mlad prevzemnik naše vinogradniške kmetije, tako da vidim, da je to smiselna zgodba, smiselna zadeva. Pohvalno je tudi združevanje in to, da nastopimo štajerski vinogradniki skupaj in smo tako močnejši na trgu," pove mlad vinar Samo Krajnc, ki pri projektu Pubec sodeluje drugo leto.

Matija Jagrič, vodja Hiše vin Emino, ki pri projektu Pubec sodeluje že od samega začetka, pa pove: "Prodaja se konstantno malo povečuje, so pa sicer nihanja zaradi različno sklenjenih poslov. Ampak moram reči, da ker smo na tem delu Štajerske najnižje in smo edini iz tistega konca, ki se redno predstavljamo s Pubecom, v našem okolju mislijo, da je blagovna znamka Pubec kar naša. Tako da se je res ta blagovna znamka prijela - ne samo na Kozjanskem, ne samo v Mariboru, ampak tudi Ljubljančani že takoj vedo 'Pubec, aha, to pa sem že slišal.' Mogoče še ne vsi, ampak bomo počasi prodrli tudi do tistih manj poslušnih."

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Kljub zahtevni letini vinarji zadovoljni s kakovostjo

Je bila pa letošnja letina zaradi vremenskih razmer zelo zahtevna. Izzivi pridelovalcev, kletarjev in enologov so bili precejšnji. Pri doseganju kakovosti vin bo zato odločilno znanje, poudari Leonida Gregorič, vodja laboratorijev pri Kmetijsko gozdarskemu zavodu Maribor, ki vsa leta bdi nad kakovostjo štajerskih mladih vin.

"V letošnjem letu nam je vreme kar nekaj časa delalo kar nekaj težav, in sicer že samo cvetenje je bilo kasnejše kot v prejšnjem letu. Zato je tudi potem sama trgatev bila kasnejša deset do štirinajst dni, odvisno od tega, v kakšnem zdravstvenem stanju je bilo grozdje, trta. Vreme nam je skozi celo poletje tudi nagajalo s točo, močnim dežjem, s sušo - vse to je bilo v času vegetacije, prav tako v času dozorevanja. Kljub temu smo na zavodu, kjer spremljamo dozorevanje grozdja, ugotovili, da so v določenih legah določene sorte vseeno prinesle v klet dobro kakovost," pove Gregorič in doda, da so nekatera mlada vina že ocenili z vrhunsko oceno.

Ker mora od trgatve do prodaje mladega vina preteči vsaj en mesec, posledično nekateri vinarji svojega vina še niso ustekleničili – med njimi tudi Hiša vin Emino. "Vina sicer še nimamo v steklenici, ta teden se polni. Ker je pri nas bila res zelo zamaknjena sezona za trgatev, imeli smo kar nekaj nevšečnosti. Ampak za mlado vino smo izbrali res tiste najboljše sorte in tiste najbolj rane sorte – sauvignon, chardonnay in rumeni muškat. In obetamo si res dober mlad vinček, kolikor smo uspeli do zdaj poskusiti," pove Matija Jagrič.

Davida Pogorevc Hafner pa pove, da so s kakovostjo mladega vina zadovoljni tudi v njihovem vinarstvu. "Predstavljamo se s Frkolinom, to je vino iz ranine. Ranina je avtohtona sorta iz tega področja, zato smo se tudi odločili za to vino. Letošnja kakovost je super, tako kot vsako leto, poskušamo tudi letos narediti vse kar lahko. Zelo smo zadovoljni s samo kakovostjo, z okusom, z vsem skupaj."

Borut Cvetko, Leonida Gregorič in Natalija Cvetko. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Borut Cvetko, Leonida Gregorič in Natalija Cvetko. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Salon štajerskih mladih vin v Mariboru letos na novi lokaciji

Uradni začetek prodaje štajerskega mladega vina Pubec je 27. november 2023. Prva vina letošnje sezone pa bo mogoče poskusiti že prej, in sicer na osmem Salonu štajerskih mladih vin v Mariboru, ki bo potekal v petek, 3. novembra, na novi butični lokaciji v Minoritski cerkvi. Pubeci pa se bodo pet dni kasneje, v sredo, 8. novembra, že petič predstavili tudi v Ljubljani.

"Letošnji Pubec poteka tudi pod sloganom, da okušamo vino in pijemo vodo, radensko. Saj si želimo s samimi projekti dvigovati kulturo pitja vina in želimo predvsem mlade poučiti o sami degustaciji. Na obeh lokacijah, tako v Mariboru kot v Ljubljani, bo za inovativno štajersko kulinariko skrbela mlada lokalna ekipa iz restavracije Bro'Sis. Prav tako bomo poskrbeli za glasbo s štajerskim bendom. Ampak glasba in kulinarika sta bolj v ozadju, saj sta v pri vrsti dogodka namenjena promociji in predstavitvi štajerskih vinarjev – mladih vin," pove Natalija Cvetko, vodja projektov Mediaspeed.

Vstopnice je mogoče kupiti na Eventimu in pol ure pred dogodkom na sami lokaciji, njihovo število pa je omejeno. Tudi letos pa bo Pubec dobrodelen, saj bo en evro od vsake prodane vstopnice namenjen društvu Namesto pike vejica, ki skrbi za otroke z motnjami v razvoju. Pubeci 2023 pa se bodo predstavili tudi v nakupovalnih središčih; in sicer 7. novembra v mariborskem Europarku, 17. novembra v Aleji v ljubljanski Šiški in 24. novembra v celjskem Citycentru.