Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor
Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor

Mariborska občina je na predvečer današnjega Dneva Maribora podelila najvišja občinska priznanja.

Srebrni grb je prejela nekdanja profesorica na srednji ekonomski šoli Dunja Bezjak, ki je posvetila veliko let promociji slovenske in hrvaške kulture s poudarkom na Mariboru. Zlati grb je prejel dolgoletni radijec in skrbnik Stare trte Stane Kocutar, častni občan pa je postal dolgoletni profesor na mariborski strojni fakulteti dr. Franc Čuš.

Naziv častnega občana je mariborska občina podelila Francu Čušu v znak spoštovanja in kot zahvalo za veliko pomoč pri oživljanju mariborskega gospodarstva in kreiranju podpornega okolja za razvoj podjetništva. Nominacija in kasnejše soglasje mestnih svetnikov sta ga presenetila:

"Moram reči, da sem zelo počaščen. Gre za izjemno redko priznanje, gre za nekaj, kar je bilo opravljenega pred davnimi leti, ampak se tudi danes ceni in spoštuje."

V času osamosvajanja Slovenije, ko je Maribor zaradi propada industrije zajela velika gospodarska kriza, je vodil razvojne projekte, najprej kot podpredsednik Izvršnega sveta občinske skupščine, nato pa kot prvi direktor Mariborske razvojne agencije, ki je kasneje prerasla v regionalno agencijo in na katero je še danes zelo ponosen.

"Maribor se vedno spreminja. Vesel sem, da se je veliko spremenilo. Mnogo ljudi je nezadovoljnih, ampak napredek je bil v 30 letih zelo velik," je prepričan.

Zasnoval je tudi vizijo »Maribor jutri«, sodeloval pri ustanovitvi Štajerskega tehnološkega parka, prvega tovrstnega v Sloveniji, in pri ponovnem zagonu mednarodne sejemske dejavnosti, med osamosvajanjem pa je sodeloval tudi pri pekrskih dogodkih. Kako gleda v prihodnost?

"Maribor mora imeti ambicije, mora se spoprijeti z vsemi izzivi in problemi, čim manj jamrati., čim manj gledati v Ljubljano in najti svojo identiteto," sklene novi mariborski častni občan Franc Čuš.

Občina je ob tem podelila še Listine mesta Maribor: prejeli so jih Mladinski kulturni center Maribor, Hortikulturno društvo Maribor in Društvo UP-ornik.