Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor

Nocoj bodo v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata podelili nagrado Sama Smerkolja solistki mariborske opere Sabini Cvilak.

Strokovna komisija društva Slovenskega komornega glasbenega gledališča, ki jo sestavljajo dirigenta Simon Dvoršak in Simon Robinson, pevca Vlatka Oršanić in Andrej Debevec ter dr. Henrik Neubauer, bo nocoj že trinajstič podelila strokovno nagrado Sama Smerkolja. Edino nagrado za operne pevce pri nas je za leto 2020 prejela mariborska sopranistka Sabina Cvilak. O nagradi so sicer odločali novembra lani, ko bi morala biti tudi svečana podelitev, a so jo zaradi okoliščin prestavili na danes.

V svoji karieri, bogati z izvedbami najpomembnejših opernih vlog in velikih vokalno-instrumentalnih del, je mednarodno priznana operna in koncertna pevka prejela že nagrado Prešernovega sklada in Glazerjevo listino, a stanovska nagrada je posebno priznanje.

Sopranistka Sabina Cvilak bo sicer junija v mariborskem gledališču nastopila v vlogi v operi Madam Butterfly Giacoma Puccinija in julija na poletnem festivalu v Ljubljani in na festivalu Arsana na Ptuju.