Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Mariborska občina je v sodelovanju z mariborskima Rdečim križem in Nadškofijsko Karitas napovedala ustanovitev posebnega humanitarnega sklada.

Z novim skladom želijo za humanitarno dejavnost pridobivati neproračunska sredstva – predvsem računajo na donacije podjetij, pravi mariborski župan Saša Arsenovič:

"Nagovarjali bomo predvsem tiste gospodarske dejavnosti, ki v času krize niso imele izgub, kvečjemu več dobička."

Po 45 odstotkov zbranih sredstev bodo razdelili prek Rdečega križa in Karitas, 10 odstotkov pa ga bo za humanitarne programe razdelila občina. Komentar sekretarja mariborskega Rdečega križa Metoda Dolinška:

"Na ta način se lahko celo nekoliko širi namen sredstev oziroma upravičeni vzroki za pridobivanje pomoči. Kot je shema zastavljena, je celo bolj fleksibilna, kot so naši zdajšnji načini pomoči."

Predsednik mariborske Karitas Branko Maček:

"Potrebno je nagovarjati skupaj. Ne posamezno, ampak da bomo sodelovali. In to je zelo pomembno tudi sporočilo za vse občane Maribora."

Zanimanje za donacije obstaja, ocenjuje župan Arsenovič, ki več podrobnosti še ne razkriva.

Poglabljanje socialnih težav

Sekretar Rdečega križa ocenjuje, da je gospodarska kriza še poglobila že obstoječe socialne težave Maribora iz preteklih desetletij:

"Sam covid je prinesel k temu še en dodatek, da so nekateri, ki nikoli niso bili prej v finančnih stiskah in potrebni, da bi iskali pomoč pri nas humanitarcih, da so pač prišli v tako situacijo."

Dodaja, da je kriza izrazito asimetrična, razlike pa se večajo. Nekateri Slovenci so prihranke povečali, številnim prebivalcem z nizkimi dohodki pa se je materialno stanje poslabšalo. Število prosilcev še narašča. Sogovornik poziva tudi k cepljenju, ki je pomembno za ponoven zagon gospodarstva in korak v normalnost.

Rdeči križ in mariborska občina sta sicer zgladila nesoglasja glede predvidenega nižjega financiranja iz proračuna. Župan dodaja, da so financiranje socialno-humanitarnih ustanov, predvsem občinskih, še povečali. Opozicija v mestnem svetu pa je prepričana, da mariborska občina za te namene še vedno potroši premalo.