Foto: BoBo
Foto: BoBo

Številni Mariborčani negodujejo nad neučinkovitostjo javnega prometa in se raje kot na avtobus usedejo v avtomobil. Mariborska občina, ki načrtuje postopno zapiranje mestnega središča za avtomobile, zato pripravlja prenovo avtobusnih povezav, s katero želijo mestne vožnje poenostaviti.

Največja težava je pogostost voženj. Na nekatere avtobuse je tudi med delovniki treba čakati do ene ure. Zato načrtujejo uvedbo 6 glavnih linij, ki bi ob konicah vozile na 10 do 20 minut in na katere bi potniki prestopali s povezovalnih linij, s ciljno frekvenco pol ure. Mitja Klemenčič z mariborske občine:

"Mi bomo skušali 20-minutno frekvenco na glavnih linijah ohraniti skozi ves dan in njihov obratovalni čas podaljšati do 11, pol 12 zvečer."

Da bi avtobusi pogosteje vozili tudi v preostalih delih dneva in med konci tedna, bo treba povečati floto vozil. O ciljih Marjan Lep z mariborske univerze:

"Da bi nekako do leta 2025 ali 2027, odvisno od evropskih subvencij, floto tako okrepili, da bi lahko vozili na ciljnih 10 minut skozi ves dan."

Novost bo tudi nova 10 minutna linija čez dravsko nabrežje Lent. Povezave bodo prilagodili tudi na Studencih, kjer so zrasle nove soseske in ceste. Številni pogrešajo tudi večjo povezanost z UKC Maribor in okoliškimi kraji.

Uvedli bodo tudi več parkirišč Park + Ride, upajo tudi na pogovore z državo o izboljšavah medkrajevnega prevoza.

Predloge občanov sprejemajo do 12. februarja na občinski spletni strani, v občinski stavbi in na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti. Prenovo naj bi uresničili poleti.

Sogovornika sta odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev, zato vas vabimo k poslušanju:

Kakšne bodo po novem avtobusne povezave v Mariboru?