Izvajalka programa Šola za razvezane starše Majda Marinšek Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Izvajalka programa Šola za razvezane starše Majda Marinšek Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Ločitev ali razveza je velika življenjska sprememba, s katero se soočajo številni ljudje, čeprav je ob začetku skupnega življenja nihče ne načrtuje ali želi. V Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor zato že drugo leto zapored izvajajo Šolo za razvezane starše.

"Šola za razvezane starše ponuja pomoč in možnost učenja reševanja najbolj kritičnih težav pri vzgoji, ki jih prinese razveza - kot so npr. razlaga razveze otroku na njemu ustrezen način, vzdrževanje stabilnosti in rutine v otrokovem življenju, skrb zase, skrb za to, da ljubezen do otrok prevladuje nad čustvi, ki jih morda razvezani starši še gojijo eden do drugega in usklajevanje življenja otrok z nekdanjim partnerjem. Vsebino pa v Šolo za razvezane starše prinašajo tudi sami starši, ki so med, pred ali po razvezi," pove pobudnica in izvajalka tega programa Majda Marinšek.

Ker razveza predstavlja veliko spremembo tudi za otrokovo nadaljnje življenje, je v prvi vrsti pomemben način, kako mu jo starši predstavijo. "Če se partnerja lahko dogovorita, kako bosta živela naprej in to dobro predstavita otroku, je lažje, ker ima otrok večjo razvidnost, kako bo potekala prihodnost. Če pa mu ne povemo in samo vidi, da se nekaj dogaja in da se starša razselita, pa je velikokrat prisoten strah, včasih tudi občutek krivde, ker otroci drugače doživljajo razvezo," pove sogovornica in dodaja: "Zato je pomembno, da otroku povemo, kako bo živel, kdaj bo videval enega starša, kdaj drugega. Da mu povemo, kakšna bo njegova realnost po tem, ko se bosta partnerja razšla in kako bosta še naprej poskrbela za njega."

"Pogovarjamo se o tem, kaj lahko jaz naredim"

Šola za razvezane starše pa ne ponuja le nasvetov, kako pristopiti k razvezi in zmanjšati njene negativne vplive na otroke, temveč tudi kako utrditi vez med starši in otroki, pove sogovornica, ki ima sicer več kot 30 let izkušenj na področju socialnega dela - večino od tega prav na področju urejanja odnosov pred, med in po razvezi.

"Informiramo o pomenu komunikacije in o tem, kako se otroci počutijo, ko se njihova starša kregata, se ne moreta niti pozdraviti ali se grdo gledata. To je zelo težko za otroka, saj sta to vseeno človeka, ki ju imajo otroci najraje na svetu. Usmerjeni smo v to, da se pogovarjamo o tem, kaj lahko jaz naredim, da je meni in mojemu otroku lažje. Poudarek je na lastni spremembi, lastnemu delovanju, ne da čakamo, kaj bo bivši partner naredil in kako se bo on spremenil," pove.

Za program je trenutno čakalna vrsta

Šola obsega skupno deset srečanj po 90 minut, ki potekajo v manjših zaključenih skupinah. Prvo srečanje so imeli v oktobru. "Nismo mogli vključiti vse, ker so to manjše skupine. Ampak te prijave zbiramo in ko bomo novo skupino oblikovali, bomo povabili k sodelovanju ravno te starše, ki zdaj niso mogli priti v skupino. Na nek način imamo čakalno listo teh staršev. Tudi če kateri starši še želijo, naj nam pišejo in jih bomo obvestili, ko bomo imeli potem novo skupino," pove sogovornica.

Obisk šole je sicer priporočljiv za oba starša, a tudi če jo obišče le eden, je bolje, kot če interesa ne izkaže nobeden od njiju, še pove Majda Marinšek. Več informacij o programu in kontaktne številke najdete na njihovi spletni strani.

Odgovorno je poiskati strokovno pomoč ali podporo

Ob tem sogovonica dodaja, da je ključno in odgovorno, da znajo starši ob razvezi poskrbeti zase in otroka ter poiskati ustrezno strokovno pomoč ali podporo. "Naj ne ostanejo sami s svojimi težavami. Naj poiščejo pomoč, naj zbirajo informacije, berejo strokovno literaturo, se obrnejo na ljudi, ki imajo znanja s področja razveze - od svetovalnih centrov do individualnih terapij, svetovanj. Razveza je ena najbolj stresnih situacij v življenju. Ugotovili so, da je samo izguba ljubljene osebe bolj stresna, nato pa je razveza. Pomembno je, da se zavejo, da so v enem zahtevnem življenjskem obdobju in da je prav in odgovorno, da si poiščejo pomoč, nasvete. Praviloma se namreč nikjer ne učimo o razvezi," pove.

Ker je eden izmed največjih izzivov pri razvezi, kako kljub končanju partnerskega odnosa ohraniti starševski odnos, pa Majda Marinšek ob tem odgovarja: "Da komunicirata, da še sodelujeta kot starša, da se spoštujeta kot človeka, kot starša svojega otroka. Da otroku dasta pravico, da ima rad drugega starša, da gre rad k njemu, čeprav on kot partner ali bivši partner več ne more. Medsebojno sodelovanje staršev, komuniciranje in dovoljenje, da ima otrok drugačen odnos, čustva in pogled na tega človeka, kot mi."