Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Na Radiu Maribor lahko vsaki drugi torek prisluhnete oddaji Sejemo nasvete. Naša stalna gostja je Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Ob vstopu v novo leto smo Mišo povprašali na temo božičnega kaktusa in zvezde.

Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

Božični kaktus je rastlina, ki se je Miša Pušenjak še kako dobro spomni še iz časov njene babice, kot boste lahko slišali v posnetku oddaje ob koncu članka. V oddaji lahko slišite tudi, da je božični kaktus veliko manj občutljiv od božične zvezde, a ga je težko prepričati k cvetenju ravno ob božiču. "Kaktus je epifit, to pomeni, da ne živi na zemlji, temveč podobno kot številne orhideje na drevesih ali na skalah. To pa pomeni, da ga ne smemo zalivati preveč. Prav tako ga ne smemo imeti v prevelikih posodah," je povedala Miša Pušenjak. Kaktusa tudi ne presajamo prepogosto.

Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

"Zelo težko je kupovati božične kaktuse, saj so v času nakupa v polnem cvetenju ali pa vsaj polni popkov. Ob prihodu domov lahko odvrže veliko popkov."

Kaj pa božične zvezde? O njih smo v oddaji pred prazniki že govorili, lahko ji prisluhnete TUKAJ. Da pa vas spomnimo še enkrat, pa podajamo nasvet, da božične zvezde vedno postavimo na dovolj svetla mesta. "Ne smejo pa biti v bližini radiatorjev, prav tako ne v mrzlih hodnikih. Božične zvezde ne marajo sevanja, prav tako ne neposrednih sončnih žarkov," je še povedala Miša Pušenjak. Če želite, se lahko preizkusite in poskušate božično zvezdo obdržati do naslednjega leta.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje TUKAJ.