Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Med sprehodom po mestu smo opazili, da se je ob postajališču MBajka na območju trikotnika med Gosposvetsko, Vrbansko in Kajuhovo uluco pojavil nov t. i. jumbo plakat podjetja Europlakat, ki upravlja med mariborčani priljubljen sistem izposoje koles.

Takšno plakatiranje števili v Mariboru kritizirajo, saj da kazi podobo mesta, o čemer smo v naši rubriki že poročali (https://www.rtvslo.si/radio-maribor/maribor-imamo-problem/odgovori/bi-morali-oglasevanje-na-fasadah-omejiti-pripravljajo-nove-odloke/594376).

Zato smo podjetje vprašali, ali bo postavljanje takšnih oglaševalskih mest ob postajališča MBajka postalo praksa.

S podjetja Europlakat so nam poslali naslednje pojasnilo:

"Dogovor o vzpostavitvi in obratovanju sistema souporabe koles Mbajk ne vključuje oglasnih mest. Europlakatu zgolj omogoča oglaševanje na javnih površinah, za katere že ima izdana dovoljenja in za katere občini plačuje takso. Pri panoju, ki ste ga izpostavili, gre za obstoječ pano, ki smo ga prestavili na nadomestno lokacijo. Postavitve panojev ob postajah Mbajk niso predvidene. Pri panoju, ki ste ga izpostavili, se po naključju nahaja ob postaji Mbajka.“

Za pojasnila smo prosili tudi mariborsko občino. Odgovore še čakamo.

Sistem MBajk so sicer Mariborčani dobro sprejeli. Do avgusta je bila izposoja rekordna - 170 tisoč v treh mesecih ali povprečno 9 na dan.