Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Sredino jutro je ponovno v znamenju glasbe v živo. Tokrat sta nas prebujali Zala Kores in Julija Bratec Veleski, ki ju poznamo tudi kot glasbeni dvojec De Liri.

Širni Sloveniji sta se predstavili pred kratkim, kdaj pa se je vajina skupna glasbena pot sploh začela?
Najino skupno glasbeno pot sva v bistvu začeli že v osnovni šoli, ko sva obe peli pri pevskem zboru Carmine Slovenice. Že takrat sva postali zelo dobri prijateljici, vendar pa so se najine poti na začetku srednje šole malo razšle. Zala je nadaljevala svojo glasbeno pot v English student theatru Druge gimnazije Maribor, Julija pa na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Najine poti so se spet združile na družinskem kosilu, ko je Zalin brat Julijo predstavil kot svojo punco. Najin duo je nastal 3 leta nazaj, zelo spontano. Želja Zalinega sorodnika in njegove (takrat) bodoče žene je bila, da bi pri prihodu neveste imela pesem Pesek in dotik od skupine Tabu. Tako sva prišli na idejo, da bi pa lahko to zaigrali skupaj, saj bi harfa bila zelo lepa spremljava na takšnem dogodku, kot je poroka. Po tem nastopu sva dobili res dober odziv in veliko spodbude ostalih sorodnikov in prijateljev, da bi s sodelovanjem nadaljevali. In sva!

Harfa je značilni znak vajinega dueta. Kako sta se odločili uporabiti to načeloma klasično glasbilo v popularni glasbi?
Do pričetka najinega dueta je tudi Julija igrala na harfo zgolj klasično glasbo, vendar pa sva po prvem skupnem nastopu na poroki ugotovili, da to ni glasbilo, ki bi dobro zvenelo samo v klasiki, ampak je veliko bolj večstranska in zelo dobro zveni tudi v ostalih glasbenih žanrih.

Kako izbirata skladbe, ki jih bosta priredili?
Enostavno, izbereva pesmi, ki so nama všeč, ki ležijo Zalinemu glasu in ki so hkrati izvedljive na harfo. Probava pa izbirati iz čimbolj raznolikih žanrov, da lahko vsak poslušalec poišče nekaj zase.

Trenutno preigravata samo priredbe znanih skladb. Lahko v prihodnosti pričakujemo tudi kakšen avtorski komad?
Najina dolgoročna želja in cilj je, da ustvarjava tudi svojo avtorsko glasbo, nekaj idej za to pa je že v nastajanju.

Sta šele na začetku svoje poti. Kakšni so načrti za naprej?
V nastopih in ustvarjanju glasbe zelo uživava, zato so načrti predvsem napredovati na tem področju, se izpopolnjevati in nadgrajevati.