Tinkara Kovač Foto: SOJ RTV SLO
Tinkara Kovač Foto: SOJ RTV SLO

"Jutra ob kavi, so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat nas je prebuja odlična slovenska pevka Tinkara Kovač. Seveda je beseda tekla o Evroviziji, kjer nas je pred leti zastopala tudi Tinkara. Kaj počne danes in kako je še zmeraj povezana z Evrovizijo? Prisluhnite:

Še pred nastopom v živo smo ji zastavili nekaj vprašanj:

Svojo glasbeno pot si resneje začela leta leta 1997 na festivalu Melodije morja in sonca. Različni glasbeni festivali tudi sicer zaznamujejo tvojo glasbeno pot. Kako jih doživljaš sama?
Imam lepo izkušnjo s festivali, veliko nagrad sem že prejela in so zvesti spremljevalci mojih glasbenih del. Morda v zadnjih letih nekoliko izgubljajo pomen in stik z realno sceno, vendar je prav, da obstajajo in dajejo možnost tudi mladim, da se predstavijo. Zelo sem ponosna na nekaj let svežo nagrado Danila Kocjančiča, ki jo podeljujejo mladim. In prav v tej smeri na letošnjem MMS-u pripravljam eno lepo glasbeno presenečenje.

Zmagovalni nastop na tistem prvem festivalu pa nosi tudi zanimivo zgodbo o tvoji obleki?
To je bila obleka moje babice, taka hipijevska, načičkano kičasta in malce razparana ob strani, ampak smo jo hitro pošili zadnji trenutek, saj sem bila cel dan na plaži in še vedela nisem, da so čez noč razglasili zmagovalko, mene, Mlade Scene, saj je ta odpadla zaradi nevihte.

Smo sredi evrovizijskega tedna. Na Evroviziji smo te lahko spremljali kot izvajalko ali pa kot slovensko zastopnico žirije. Kaj ti pomeni ta glasbeni spektakel?
Lepa izkušnja, neponovljiv trenutek, ujet v večnosti izvedbe skladbe na odru, ko sem imela občutek, da ni več prostora ne časa. In pol milijona Slovencev, ki navija za televizijskimi ekrani.

V začetkih tvoje profesionalne glasbene poti je talent v tebi prepoznal Danilo Kocjančič, tudi sicer si v vseh letih ustvarjanja sodelovala z različnimi glasbeniki. Kako pomembno je za pevca, da se obda s pravimi ljudmi, glasbeniki, avtorji?
To je zelo pomembno. Meni so in še vedno glasbena sodelovanja veliko pomenijo, rada sodelujem in prepletam kreativnost. V sodelovanju in povezovanju vidim večjo moč.

Značilni znak Tinkare Kovač je seveda tudi prečna flavta. Jo lahko slišimo na vseh trinajstih albumih?
Ja, ja in še en krat ja.