Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat smo uživali ob prekrasnem vokalu Ane Bezjak ob spremljavi Marka Črnčeca na klavirju.

Jutro ob kavi in klavirju - Ana Bezjak in Marko Črnčec

Ana Bezjak in Marko Črnčec sta znani mariborski glasbeni imeni. Kdaj pa sta prvič zaigrala skupaj?
"Poznava se že dolgo, kdaj pa sva prvič skupaj zaigrala, pa se res ne spomnim. Najbrž na kakem jam sessionu v Satchmu, kakšnih petnajst let nazaj..."

Božič je pred vrati in s tem tudi kraguljčki na vsakem koraku. Kakšen odnos imata do božične glasbe?
"Božična glasba je nekaj, kar spada k celotnemu vzdušju božiča in praznikov, nenazadnje tudi praznovanju samem. Ni silvestrovega brez silvestrskega poljuba in nakupovalnih centrov brez All I want for christmas is you. Pri nas doma obvezna ob okraševanju božičnega drevesa in peki piškotov... Jo pa oba še raje izvajava, kot poslušava."

Sta jazz glasbenika, veliko jazza najdemo tudi v božični glasbi, predvsem tuji?
"Veliko novih običajev ob praznovanju božiča smo prevzeli iz Združenih držav. V štiridesetih in petdesetih, v obdobju, ko je jazz bil vodilna zvrst popularne glasbe, je bilo napisanih ogromno prelepih jazzovskih skladb, od tedaj naprej so to zimzelene, resnično večne in izvrstne kompozicije."

Maribor in ostala slovenska mesta so v predbožičnem času po navadi polna koncertov, letos ni tako. Sta imela kakšen decembrski koncert?
"V Mariboru sva imela pred kratkim koncert v okviru dogajanja v Vilinskem mestu, čudovitem prizorišču v Vetrinjskem dvorcu, kjer se vsako leto trudijo pripraviti odličen program za otroke in odrasle. Drugih priložnosti na žalost ni bilo, saj se večina organizatorjev ne zmore ali pa ne upa spopadati s trenutnimi ukrepi in rizikom slabega obiska. Marko je imel solo koncert v Krškem, oba imava ta teden še snemanje televizijskega koncerta z Big bandom RTV Slovenija, mene čaka še koncert učencev jazz oddelka v Vilinskem mestu, to pa je za letos tudi vse. Precej drugače kot ponavadi v decembru."

Kako potekajo priprave na božič pri vaju doma?
"Priprave na božič pri obeh potekajo kot povsod, okraševanje jelke, peka piškotov, kadar je čas izdelava, sicer pa nakup pozornosti za najdražje..."