"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat nas je prebujala pevka, avtorica in multiinštrumentalistka Parvani Violet. Slovensko občinstvo jo je prvič spoznalo v šovu Slovenija ima talent leta 2018, ko se je uvrstil v finale in na odru EME dve leti kasneje.

Jutro ob kavi in kitari - Parvani Violet

Kako se je začela glasbena pot Parvani Violet?
"Pela sem že odkar se spomnim, se je pa neka bolj začrtana pot, kot pri mnogih, začela v glasbeni šoli. Najprej z violino, nato s klavirjem in orkestrom, pela sem pa vseskozi. Razvoj mojega nastopa in raziskovanje odrskega izražanja pa lahko brez dvoma pripišem duhu Gimnazije Celje - Center. Brez Centra ter njenega (bivšega) ravnatelja Gregorja Deleje in profesorjev glasbe (in tudi ostalih, ki so kulturno udejstvovanje vsaj posredno omogočali) sigurno ne bi bila tu, kjer sem zdaj, kar se umetnice tiče. Nato sem to nadaljevala s študijem glasbe in petja v Stockholmu …"

Kakšen pomen nosi ime Parvani Violet?
"Parvani pomeni polna luna, katero imam neizmerno rada. Je neke vrste “angelinja varuhinja”, proti kateri zremo in jo opevamo že tisočletja. Pri okoli 13-ih sem se odločila, da bo moje umetniško ime Parvani, nato pa kakšno leto nazaj ugotovila, da sem se dejansko rodila na polno luno - to je bil res pravi “full circle” moment. :) Violet mi je pa všeč že kot barva, cvetlica, pa tudi kot ime samo - vtis name je naredila tudi epizoda Pod lupo pravice, kjer je nastopala pevka Violet v 1920-ih."

Mediji vas predstavljajo kot multiinštrumentalistko, katere inštrumente vse igrate in kako vam to pomaga pri ustvarjanju svoje glasbe?
"Igram violino, klavir, kitaro, orglice in bouzouki kitaro. Sigurno mi to daje določeno širino in prefinjenost, ki jo nato lahko vnašam v svoje glasbene stvaritve. Dosti lažje si lahko predstavljam, kje lahko nadgradim zvočno sliko in na kakšen način; zavedam se, kakšno energijo prinaša kateri inštrument in v katero smer lahko zapeljem pesem že z enostavno vključitvijo drugega zvoka; pri tem mi je pomagalo tudi večletno sodelovanje v orkestru."

Kdo vam pomaga pri realiziranju vaših glasbenih idej?
"Trenutno največ sodelujem s Kevinom Koradinom, s katerim usklajujeva kreativne ideje in se glasbeno dopolnjujeva. Njemu prepuščam glasbeno produkcijo in realizacijo nekih prvotnih zamisli iz glave v glasbeni aranžma, jaz pa se bolj posvečam melodični izvedbi, vokalnemu aranžmaju in besedilu :)"

Pred slabim mesecem smo v glasbeni novosti predstavili vašo skladbo Vroče srce, lahko kmalu pričakujemo še kaj novega z vaše strani?
"Najlepša hvala za predstavitev! Sicer pa sigurno lahko pričakujete en nov rnb banger! Kmalu prihaja en res smooth, svež in živahen poletni hit, ob katerem si ne boste mogli pomagati, da ne bi zagroovali zraven! :)"