Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Sredino jutro ob kavi in kitari je tokrat bilo v ritmih rapa in narečja. V živo nas je prebujal mlad glasbenik, ki ga poznamo pod imenom Leopold I.

Leopolda I. smo bolje spoznali s singlom Povej, ki je izšel na začetku leta. Kdaj se pa je začela tvoja glasbena pot?
"Leto pred tem smo z Mitojem in Eyeceeoujem izdali Nesen, s katerim smo prav tako poželi precej pozornosti zaradi občutljivosti teme, ki smo se je dotaknili. Sicer sem se že v zgodnjih najstniških letih navduševal nad rapom. Kot najstnik sem bil član zasedbe Rap Virus Crew, s katero smo nastopali na raznih dogodkih. V tem času sem posnel nekaj pesmi in tekmoval na tekmovanjih iz prostega sloga. Vendar nisem objavljal veliko glasbe, saj sem želel, da je dodelana in dobro sproducirana, preden gre v javnost. To se je spremenilo, ko sem spoznal ekipo, s katero zdaj sodelujem."

Nekakšna značilnost tvojega ustvarjanja je tudi uporaba dialekta. Si se zato odločil zavestno?
"Težko bi rekel, da je to značilnost mojega ustvarjanja, saj vsi ali pa vsaj velika večina reperjev ustvarja v svojih narečjih. Razumem, da je naš dialekt za Slovence nekoliko bolj eksotičen, ker ni pogosto slišan v glasbi ali medijih. Zdi se mi pomembno, da to kar povem zveni avtentično in pristno. Zato ustvarjam v našem narečju. Po drugi strani pa želim tudi Gornjo Radgono približati Sloveniji. Odločitev je pa sicer bila zavestna, saj sem potreboval nekaj časa, da sem osvojil lasten dialekt v smislu pisanja in izvajanja."

Glasbeni slog rap, je znan po svoji sporočilnosti. Te v tvoji glasbi vsekakor ne manjka, kje iščeš navdih za svoje pesmi?
"Navdihujejo me ljudje, ki jih srečujem, kraji, ki jih obiščem, glasba, ki jo poslušam, filmi, ki jih gledam, knjige, ki jih berem ... Pri pisanju poskušam opisati različne vtise iz življenja in jih spraviti v neko jasno, koherentno obliko. Tako si lažje ustvarim lastno mnenje o določenih vprašanjih, hkrati pa na ta način spoznavam tudi samega sebe."

Pri ustvarjanju ti pomaga uveljavljena ekipa lokalnih glasbenikov, kako pomembna se ti zdi povezanost vpletenih za nastanek dobre skladbe?
"Zelo pomembna. Kaj je dobro je seveda stvar okusa. Toda menim, da je potrebnih več faktorjev za to, da smo zadovoljni s pesmijo. Običajno se začne z besedilom in matrico, ki kot nekakšna groba skica nakažeta pot, ki jo želim ubrati. To je temelje na katerem se začne graditi in pomembno je, da je to temelje čvrsto. Potem se gre v studio in na vrsto pridejo glasbeniki, ki iz surove ideje ustvarijo kompozicijo. Imam srečo, da se s sodelujočimi glasbeniki dobro razumemo, tako v glasbenem kot osebnem smislu. Pomembno mi je, da imamo podoben okus oz. da na podoben način dojemamo glasbo. To je kemija, od katere je odvisen končni izdelek. Ta formula se za enkrat zdi učinkovita (smeh)."

Do sedaj si izdal 5 singlov, lahko kmalu pričakujemo izid prvega albuma?
"Ja. Album je v celoti posnet in v miksu. Datuma za enkrat še ne želim napovedovati, lahko pa izdam naslov - Dobro jütro."