Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat nas je ob kavi in kitari prebuja zimzeleni slovenski pevec, kantavtor in skladatelj zabavne glasbe - Andrej Šifrer.

V vaši glasbi najdemo veliko vplivov country glasbe. Kaj vam je pri tej glasbi tako všeč? Bi lahko rekli, da slovenski besedi prija country glasba?
"Dobri pesmi paše vsaka obleka. Napiši dobro pesem, oblečeš jo lahko v country, oblečeš jo lahko v irsko glasbo, lahko ji daš orkester zraven, dober komad se bo znašel povsod."

Lahko bi rekli, da se vaše pesmi dobro starajo, marsikatero bi že lahko označili za ponarodelo. Kako se počutite ob tem?
"Če za pesem rečemo, da je ponarodela, pomeni, da je že dolgo časa med ljudmi. Koliko časa je potem šele njen avtor … katastrofa."

V vaši glasbeni zakladnici najdemo ogromno dobrih besedil, pogosto so kakšna tudi hudomušna. Od kod navdih za vaša besedila?
"Hvala za kompliment, tudi sam sem zelo pozoren na besede, ki jih uporabljam in zapišem, kaj šele tiste, ki jih objavim. Po navadi prihajajo iz moje bližnje okolice vsa ta besedila, lahko me neke stvari navdušujejo, druge stvari so pa take, ki me motijo, spet tretje stvari me nasmejijo. Takšen, kakršen sem sam, takšna so verjetno moja besedila. Ne vem pa, kdaj jih pišem in ne vem, od kod prihajajo. Verjamem, da imam neke antene, ki privabljajo besede, s katerimi se potem "dičim" naokrog."

Svojo prvo skladbo ste posneli leta 1975. Kako se je pisanje, ustvarjanje in snemanje skladb spremenilo pri vas od takrat?
"Moja prva skladba je bila Galebi, ta posnetek ne obstaja več. Zelo se je spremenilo, tako kot sem se spreminjal jaz, tako se je spreminjala moja glasba in tako so se spreminjala moja besedila, kajti ne spreminjajo se samo mrtvaki in bedaki."

Če pogledate nazaj, se vam zdi, da je bilo včasih lažje biti glasbenik, ali je ravno obratno?
"Vsak čas ima neke svoje izzive, neke svoje posebne okoliščine. Res je, da sem začel ustvarjati v enem čisto drugačnem okolju, še neke skupne države in tam so bile zakonitosti in nevarnosti čisto drugačne, kot so danes. Ali je boljše zdaj ali takrat, je težko oceniti, ampak jaz sem kar vesel, da sem bil takrat v neki polni bojni opremi in da sem se takrat dogajal, kljub temu da mi ni bilo vedno lahko. Praktično nemogoče je povedati, kdaj je bilo boljše in kdaj slabše."