"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat nas je prebujal avanturist, kmet, vzgojitelj, športnik in predvsem odličen glasbenik Jaka Hliš.

Jaka Hliš je novo ime na slovenski glasbeni sceni. Kako bi se opisal z nekaj besedami?
"Sem preprost fant, ki ljubi življenje - primarno naravo in tudi izzume človeštva (tehnologijo, mesto, civilizacijo). Avanturist, glasbenik, prijatelj, kmet, vzgojitelj, športnik, empat."

Širšemu krogu poslušalcev si se predstavil s skladbo Svoje sreče kovač, na tekmovanju EMA Freš. Kako se spominjaš te izkušnje?
"Izkušnja se mi je zapisala v spomin kot prijetna. Od samega začetka dalje je bilo, kljub temu, da je bilo prvič, kar nekako "udomačeno" pripravljati sebe in druge na nastop. Bili smo lepo sprejeti, spoznali smo se med sabo in se imeli dobro, kar je vedno ključnega pomena. Vesel sem za vse nas, saj smo imeli priložnost stopiti stopnico višje."

Do zdaj si izdal dve avtorski skladbi, obe v slovenščini. Seti zdi pomembno, da glasbenik ustvarja v svojem maternem jeziku?
"Na slovenski jezik sem ponosen in želim, da domači ljudje razumejo pesmi, ki jih pišem/pojem. Nikakor to ne pomeni, da ne bom pisal tudi v drugih jezikih, ampak zaenkrat čutim tako. Smo različni, nekdo se zaradi kakršnekoli preteklosti lažje izrazi z drugimi jeziki. Pomembno je le, da gojimo spoštljiv odnos."

V našem sredinem Jutru ob kavi in kitari boš nastopil ob spremljavi kitare in saksofona, tako kot na Emi Freš, kdo ti še pomaga na tvoji glasbeni poti?
"Nekaj glasbenikov, ki me spremlja sem spoznal že v osnovni šoli, nekaj v srednji šoli, nekaj ob začetku samostojnega glasbenega ustvarjanja. Obkrožen sem z dobrimi glasbeniki in dobrimi prijatelji. Pomembno je, da si dovolimo skupaj rasti."

Leto 2022 si začel z nastopom na EMI Freš, kaj bo še prineslo?
"Leto 2022 je že bilo in še bo zanimivo. Začelo se je z dobro zimo, nadaljevalo se je z Emo Freš, prav v tem času sestavljamo in snemamo videospot, da "krojaču" dodamo še vizualno noto, snemajo se nove pesmi, prav tako beležka, namenjena pisanju pesmi, ne počiva... seveda pa je primarno namen, da letos zaključim magistrski študij. To bo posebno poglavje."