Jutro ob kavi in kitari – IL DIVJI

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

V jutro ob kavi in kitari smo tokrat povabili 5 mladih fantov iz celotne Štajerske. Lahko se pohvalijo tudi z nazivom najboljša klapa Slovenije leta 2019. To so fantje, ki slišijo na ime IL DIVJI. Kaj divjega ali romantičnega so nam pripravili za jutro po prazniku zaljubljencev?

Jutro ob kavi in kitari - IL DIVJI

Kako se je začela zgodba skupine Il Divji?
"Zgodba sega v letu 2010 na Škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška v Mariboru, kjer smo sošolci Žiga, Lojzi in Matija iz skupne ljubezni do glasbe za sprostitev prepevali med odmori v razredu in po hodnikih. Nakar so se odločili, da kot razred nastopijo na tamkajšnjem dogodku >>pokaži kaj znaš<<, kjer so po izboru komisije tudi zmagali. Njihov talent je hitro prepoznal tamkajšnji profesor glasbe in jih motiviral, da bi z dodatnim vokalom sestavili vokalni kvartet. Takrat se nam je pridružil Florjan, leto pozneje pa še Aleš. Vsi člani skupine smo bili dijaki omenjene gimnazije. V tej zasedbi smo prepevali do leta 2020, nakar se nam je pridružil tenorist Klemen, kateri je zamenjal Florjana."

Kako ste si nadeli ime?
"Čisto spontano par minut prek enim od prvih nastopov na gimnaziji. Ker so v tistem času na svetovni glasbeni sceni moškega vokalnega petja kraljevali skupina IL DIVO smo dobili idejo, da iz imena naredimo našo izpeljanko. Kot navihani energični srednješolci smo se odločili da DIVO zamenjamo za DIVJI. Tako je iz srednješolskega heca nastal resen projekt, ki ga izvajamo že 13 let."

Znani ste po romantičnih skladbah, k nam pa prihajate dan po prazniku zaljubljencev. Verjetno vas zaljubljenci pogosto najamejo?
"Tako je, večinski del naših nastopov je petje na poročnih obredih, kjer zaljubljence s pesmijo pospremimo v zakonski stan. Kontaktirajo pa nas tudi za kakšno podoknico ali glasbeno presenečenje na raznih dogodkih zasebnega ali javnega značaja.
Vedno več pa izvajamo lastne koncerte širom Slovenije, saj je naš krog poslušalcev iz leta v leto širši."

S kom sodelujete pri ustvarjanju skladb?
"Sodelujemo s priznanimi slovenskimi producenti, tekstopisci in glasbenimi izvajalci. Tako se lahko pohvalimo, da smo v naši glasbeni zgodovini že sodelovali z Rokom Lunačkom, Krešimirjem Tomcem, Nušo Derendo, Isaacom Palmo, Nino Pušlar, Otom Pestnerjem, Prifarskimi muzikanti in še in še."

Pripravljate kakšne nove skladbe?
"V letu 2023 pripravljamo projekt glasbenih coverjev vsem dobro znanih pesmi domačih in tujih izvajalcev, prav tako pa za začetek poletja načrtujemo izdajo lastne avtorske pesmi."