I.C.E.

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

To sredo smo gostili že dobro uveljavljeno rock skupino I.C.E., ki je letos postala polnoletna. Člani prihajajo iz Gorenjske, Primorske in Ljubljane. Po krajšem mirovanju pa so nam tokrat predstavili kar nekaj novih, čisto svežih skladb, ki smo jih slišali premierno.

Jutro ob klavi in kitari - I.C.E.

Kako se je začela zgodba skupine I.C.E.?
"Zgodba I.C.E. se je začela leta 2005, ko smo bili vsi še najstniki. Renata je po zaključenem talent showu Idol 2003 v Mariboru iskala spremljevalni band. Njen predstavnik, priznani slovenski kitarist Matej Mršnik, ki je bil med drugim tudi Matejev in Tinetov učitelj kitare, pa nas je povezal. Zelo hitro smo se dogovorili za prvo vajo in iskra je kmalu preskočila. Po nekaj vajah preigravanja priredb smo začutili željo po ustvarjanju avtorske glasbe in tako se je skupno potovanje začelo. Čeprav morje na poti ni bilo ves čas mirno in smo se vmes kdaj tudi zasidrali, še vedno vztrajamo na krovu in se veselimo prihajajočih plovb?"

Od nastanka skupine leta 2005 se je verjetno marsikaj spremenilo?
"Vsekakor. Ko pogledamo nazaj in ugotovimo, kaj vse se je v tem času zgodilo, koliko stvari spremenilo in kaj vse smo v tem času doživeli, se že res počutimo malo stare. Čeprav se 18 let v zgodovini časa sliši zanemarljivo malo, pa se je v teh 18ih letih paradigma življenja zelo spremenila. Čeprav se ti na trenutke zdi, da komaj dohajaš vse spremembe, si po drugi strani hvaležen za priložnost, da si lahko bil priča tem kulturnim in družbenim spremembam, in tudi za nove izzive, ki se s tem pojavljajo. Danes so res povsem drugi časi, druga scena, drug način komunikacije. Center dogajanja se je premaknil v drug prostor in na povsem drug nivo. Tudi način konzumiranja glasbe je povsem drugačen, kot je bil 18 let nazaj. Zanimivo nam je bilo spremljati transformacijo slovenske glasbene scene in porast kakovostnih mladih bendov in izvajalcev s svežimi idejami in pristopi. Na neki način je to tudi nas motiviralo, da smo skozi čas spreminjali svoj glasbeni izraz."

Nekaj časa ste tudi mirovali ali pa je bilo tak samo videti?
"Res smo nekaj časa hibernirali, nikoli pa se nismo prav zares ustavili. Smo tip banda, ki ustvarja po navdihu, velikokrat brez nekih vnaprej zastavljenih ciljev, kalkulacij in lovljenja rokov, kar je v veliki meri odgovorno za manjši diskografski opus, kot bi lahko bil glede na čas delovanja. Radi se vtikamo v detajle in radi izgubljamo čas pri podrobnostih, ki jih marsikdo ne bi niti opazil, zato običajno pri nas vse traja dlje :) In tak način delovanja vsekakor terja tudi svoj davek. Ker smo skupaj še iz brezskrbnih najstniških dni, so kadrovske spremembe zato v zasedbi povsem razumljive. Skozi dolg skupni čas soustvarjanja so se življenjske prioritete posameznikov, kot seveda tudi naše osebnosti, spremenile in se je zato posledično nekaj prvotnih članov zasedbe zamenjalo, vendar pa je v preostalih ostala ta iskra, ki tli že od samega začetka in je še danes odgovorna za to, da še vedno obstaja želja po odkrivanju novih skupnih poti."

Do zdaj ste izdali dva albuma, v zadnjem času pa iz vaše strani prihaja čedalje več novih skladb. Lahko kmalu pričakujemo tretji album?
"Drži, sedaj lahko že kar naravnost povemo. Nov album, katerega ime naj zaenkrat ostane še skrivnost, bo na plan pokukal v četrtek, 9. 3. 2022, in njegovo rojstvo bomo na isti dan obeležili tudi s prvim koncertom po zelo dolgem času v ljubljanskem Orto baru."

Kako poteka ustvarjanje vaših skladb?
"Kot smo že omenili zgoraj - imamo svojevrsten “ajs” proces?. Določene skladbe nastanejo po zelo hitrem postopku na vaji iz trenutnega navdiha, določene se “pražijo” dlje in gredo skozi precej transformacij, preden ugledajo luč sveta. Določene so v procesu ustvarjanje zavržene, ker med izpopolnjevanjem motivirajo nastanek druge nove skladbe, ki potem zaživi, prvotna pa je na tej poti žrtvovana, da naredi kreativni prostor za novo :) Vsekakor nekega utečenega recepta za nastajanje skladb nimamo. Je pa skladba dokončana, ko se vsi strinjamo in nekako začutimo, da je to, to."