Anja Hrastovšek

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Sredino jutro nam je tako popestrila Anja Hrastovšek. Jazz pevka, diplomiranka deželnega Konzervatorija za glasbo v Celovcu. Prepeva v mednarodno priznani vokalni skupini Jazzva, je ustanoviteljica in glavna vokalistka jazz kvarteta The Oakleys ter glasbene zasedbe SOUL, JAZZ in JAZ, kjer poustvarjajo disco-pop. Je tudi stalna pevska gostja etno zasedbe ETNOMAD. Poleg pevskih izzivov se kali tudi, kot dirigentka MePZ Medicinske fakultete Cor-a in je že 12 let učiteljica pop/jazz petja.

Jutro ob kavi in kitari - Anja Hrastovšek

Nastopila si na lanskem festivalu Frišno, kako bi opisala to izkušnjo?
"Bilo je krasno presenečenje in seveda tudi potrditev, da delamo ušesom prijazno glasbo. Še bi lahko nastopala na takem festivalu, v dobri družbi kolegov glasbenikov. Tako na odru, kot za njim je vzdušje bilo enkratno. Tudi odlična organizacija."

Danes te poznamo kot izkušeno in vsestransko pevko, kako pa se je tvoja glasbena pot začela?
"Začela sem pri šestih letih z igranjem violine v nižji glasbeni šoli in s privat pevskimi nastopi na domačem dvorišču. :) Z začetkom gimnazije pa sem začela peti v pevskem zboru in tako se je ljubezen do petja začela razvijati. Kmalu sem se vpisala na ure solopetja, ko pa sem se pri 18. preselila v Ljubljano, sem začela peti tudi v različnih bandih. Od tam je pa moja pot šla na vse strani."

Kje vse lahko slišimo tvoj glas?
"Imam kar nekaj dejavnih bandov. S Soul, jazz in jazse kalimo že 12 let in igramo disco-pop priredbe, z avtorskim bandom The Oakleysna nastopamo veliko, tako da se brcam v rit, pa seveda tudi z a cappella skupino Jazzva, pri kateri pojem že 13. leto. Gostujem tudi pri etno skupini Etnomad, kjer pojem romske pesmi, grške, makedonske ipd. Zelo rada pojem tudi spremljevalne vokale. Trenutno največ s kantavtoricama Urško Supej in Mašo But, ki delata v duetu 3:rma. Pa tudi z Urško, s katero smo gostovali pri vas v decembru. Pa še kakšna priložnostna dela se najdejo. :)"

Prihajaš iz Brežic. Zdi se da iz tvojih krajev zadnja leta prihaja nekakšen sveži glasbeni veter?
"Brežice so že od nekdaj glasbeno zelo donosne. Posavje na sploh pravzaprav. Iz našega konca prihajajo skupine Demolition Group, Leeloojamais in kar nekaj odličnih glasbenikov - Rok Lopatič, Lovro Ravba, Matej Hotko, Boštjan Zupančič, Aleš Suša, Lara Love in še mlajša generacija, kot so Robert Petan."

Pripravljaš kakšne nove skladbe?
"Seveda. Prihaja čas prijavljanja na festivale, kar me vedno malo vzpodbudi, da naredim kaj novega. Tudi letos bo tako."