"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokratno sredino jutro nam je s svojim petjem in smehom polepšala Ana Ferme.

Ana Ferme je razmeroma novo ime na glasbeni sceni, kakšna je tvoja glasbena zgodba?
"Nasplošno že od nekdaj zelo rada nastopam in se izpopolnjujem. Skozi osnovno in srednjo šolo sem se s studiem H uspešno udeleževala na tekmovanjih, kot so FENS Festival 2008, 2010 in 2011, Mednarodni festival Zlatna pahulja v Črni gori leta 2007, Mednarodni festival Europop 2011 v Budimpešti in pridno pilila nastope tudi na manjših odrih in prireditvah.
Svoj vokal izpopolnjujem v BK Studiu pri Željki Predojević Korošec. V preteklosti pa sem sodelovala z Marto Zore in Studiem H. Ob koncu 3. letnika srednje šole sem imela svoj prvi koncert v Šmarju skupaj z Big Bandom Šmarje pri Jelšah. Ker je bil odziv resnično zelo dober smo se odločili zadevo ponoviti januarja (moj 4. letnik srednje šole) in sicer v dobrodelnem »duhu« za šolski sklad ŠC Rogaška.
Zelo rada tudi igram. Posledično sem se prvič v muzikalu preizkusila kot srednješolka, kjer smo na naši gimnaziji priredili muzikal Mamma mia. Nastopila sem v vlogi mame Donne. Takoj po srednji šoli pa je sledil veliko večji projekt. Sem članica prvega slovenskega muzikala Cvetje v jeseni, kjer igram eno izmed dam – Dinco. Muzikal mi je prinesel ogromno izkušenj in novega znanja, odigrali pa smo že več kot 170 predstav. V času vaj me je opazil tudi bobnar banda Nine Pušlar Tomi Purich, ki me je nato povabil k sodelovanju na Melodijah morja in sonca, kjer sem bila članica banda kot back vokal tri leta.
Kmalu za tem povabilom pa je sledilo tudi novo sodelovanje. Že skoraj šest let sem back vokalistka v bandu Nine Pušlar. Zelo veliko nastopam, tako z Nino kot solo, leta 2017 sem bila med drugim tudi back vokal pevki Lei Sirk in pevcu Clemensu na predizboru za pesem Evrovizije – Ema.
Leta 2018 se je zopet pokazala nova priložnost za nastopanje v velikem slovenskem projektu. Po treh uspešno opravljenih avdicijah sem postala članica muzikala Briljantina.
Leto 2019 sem skupaj s primorci (Mitjem Bobičem in Markom Hrvatinom) posnela novo skladbo, ki nosi naslov Na pogled, za video pa je zaslužen Matjaž Kosmač (MaKo studio). Sem tudi članica ogromne koroške zasedbe FaušDur. Novembra 2019 sem organizirala svoj koncert (tretji zapored), kjer so bili moj spremljevalni bend. Koncert se je odvil v »našem« Šmarju pri Jelšah, odziv je bil fenomenalen.
Tako novo skladbo »S tabo« kot tudi prejšno skladbo »Sama« ustvarjam skupaj z Jernejem Kržičem ter njegovo Katjo Sever Kržič, s katero sva skupaj napisali besedilo.
Skladba je lahkotna, pomladno-poletna, zgodba pa se nanaša na igrivo, iskrivo ljubezen. Verjetno še v tistih bolj začetnih fazah. Želela sem radijsko skladbo, pozitivno, tako, ki te spravi v dobro voljo in hitro ostane v ušesih. Upam, da vam bo všeč!"

Kljub temu, da širšemu občinstvu še nisi najbolj poznana, te lahko srečujemo na odrih po celi Sloveniji?
"Ja, lahko, zadnja leta veliko v vlogi backvokalistke – največkrat stojim na odru z Nino Pušlar, saj sem njena back vokalistka že kar 6 let. Nekaj najlepšega. Veliko nastopam tudi sama, največkrat in najraje akustično ob spremljavi kitarista Davida Bevca ali pianistke Blanke Čakš. Od 2019 pa sem članica velike koroške zasedbe Fauš dur, kjer igramo od rocka do popa. Na odru nas naenkrat stoji tudi do 12 ljudi!"

Kakšne so odlike dobre spremljevalne vokalistke?
"Biti spremljevalni vokal ni tako nedolžno, kot se ljudem sprva zdi. Zelo pomembna je barva glasu, tehnika, spreminjanje barve vokala ipd. Prav tako je nekaj najlepšega, ko so glasovi na odru v sinergiji. Takrat dobi vokalni del skladbe cel smisel in »moč«. Je pa tudi zelo odvisno od samega glavnega vokalista, koliko poudarka da na spremljevalne vokale. Nina, ki je odlična glavna vokalistka in je tudi sama bila včasih v tej »moji« vlogi, se tega zelo zaveda in daje poudarek na spremljevalne barve glasu."

Z zadnjima izdanima singloma si dobro začrtala svojo pot. Bi lahko povedali, da si našla svoj glasbeni stil?
"Hvala! To, da bi se rada gibala v pop vodah je mi je znano že od nekdaj. Je pa res, da kolebam med modernim stilom in stilom, ki sem ga sama poimenovala kar »nekaj za ljudi, ljudskega«. Vemo, da moderno ni vedno poslušljivo v vseh krogih, zelo rada pa bi imela nastope, kjer bi se našlo nekaj »popevkarskega«, lahkotnega."

Lahko kmalu pričakujemo kakšno novo skladbo?
"Lahko, kajti z Jernejem Kržičem (producentov zadnjih dveh skladb Sama in S tabo) že kujeva načrte za naprej, pa tudi z drugimi ustvarjalci imamo v glavi nekaj idej. Upam, da že na jesen!"