"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

V sredino jutro ob kavi in kitari smo tokrat povabili bratski dvojec, Gašperja in Primoža Miheliča, ki slišita na ime 2B. Prebujala sta nas z zanimivo mešanico glasbenih stilov, ki najbolje izraža njuna čustva in emocije. Te sta zbrala tudi na novem albumu, del katerega smo slišali v živo.

JUTRO OB KAVI IN KITARI - 2B

Kako se je začela glasbena zgodba zasedbe 2b?
"Glasbena pot 2B, se je začela leta 2009. Ustanovili smo jo trije brati, Jernej, Primož in Gašper Mihelič. Zasedba se je skozi leta zelo spreminjala, v osnovi smo delovali kot trio, smo pa večkrat za večje koncerte in projekte sodelovali z drugimi glasbeniki, včasih smo koncertirali tudi v 12 članski zasedbi. Od leta 2019 delujeva in ustvarjava kot dvojec, kjer sva tudi našla svoj zvok in stil, ki ga želiva razvijati naprej."

V svoji glasbi vam je uspelo združiti organskost z elektronskim. Kakšen je recept za to?
"Recepta za to ni, je le pot, ki te skozi eksperimentiranje in raziskovanje lahko pripelje do tega. Mogoče sva malo nora, kajti od zmeraj naju je zanimalo, nekaj kar je drugačno od vsega, za to sva in še zmeraj porabiva veliko časa, pri samem iskanju zvokov. Dosti stvari snemava (samplava) iz narave in okolice, ali kar iz sebe, ko z procesiranjem svojih vokalov, dobiva kak synth zvok. To kasneje s pomočjo računalnika in programov obdelava, da dobiva unikatnost 2B stila, ki mu praviva #Electricorganic."

Lani ste izdali kompilacijski album singlov in predelav, letos pa je prišel čas za popolnoma nov izdelek?
"Res je, lansko leto je izšla kompilacija vseh izdanih singlov od leta 2019 do 2021.
Nov album pa sva si zamislila na poseben način, kot film – začne se z uvodom, potem se zgodba začne zapletati. Skladbe so si med seboj različne, a vse na albumu ima vseeno rdečo nit, pesmi imajo nek skupni imenovalec. Album dejansko opisuje občutke, s katerimi sva se midva srečala, sploh po koroni. Niso bile vse teme lepe, vsi trenutki postlani z rožami, a rekla sva si, da ne bova olepšavala stvari, povedala bova točno tako, kot sva se zares počutila."

Kakšen je album Eksplozija emocij?
"Album Eksplozija emocij, je najbolj iskrena stvar, ki sva jo do sedaj ustvarila, je najina gora, ki sva si jo že dolgo časa želela preplezati. Na njem je 10 novih skladb, ki so zelo energične in plesne, hkrati pa imajo v sebi tudi globino in se dotikajo nekih bolj občutljivih tem, za katere sva želela, da so slišane. Želela sva, da album nima “depresivnega vzdušja”, ampak, da je plesen, poslušljiv, te napolni z energijo, ti da izhodišče, da najdeš neko svetlo točko v težkih časih, da na stvari pogledaš s svetle strani. Tudi sama glasba ima neko emocijo, ki jo lahko potem nasloniš na te besede. V tistem trenutku, ko delaš pesem, sam sebi pomagaš, ko pa je izdelek gotov, lahko pomagaš še komu drugemu, ki bo poslušal - vzajemno je."

Kako so nastajale skladbe zanj?
"Določila sva si, da bo album do konca decembra končan. Snemati sva ga začela lani, na začetku poletja. Raziskovala sva, ustvarjala pesmi, ki so sicer izhajale iz naju, a se nama je zdelo, da v tistem trenutku niso to, kar sva si želela. Do oktobra tako razen 30 skladb, ki sva jih pospravila v predal, za nov album nisva imela ničesar, na družbenih omrežjih pa sva ga ves čas napovedovala. Na začetku decembra pa je bilo, kot da bi presekal. Zgodilo se je teh 10 skladb, do 31. decembra sva imela končano prvo različico. Potem je seveda sledilo še dosnemavanje vokalov, mastering in miks, ampak uspelo nama je. Kar zanimiv proces je bil."