Akciji Narodnega doma Maribor »Pet pred dvanajsto«, ki s koncerti z balkonov opozarja na kritično stanje v slovenskem kulturnem sektorju, so se danes pridružili ustvarjalci iz vse Slovenije. Tako v Mariboru kot drugih slovenskih mestih so dvignili glas in se postavili v bran svobodni misli in neomejeni ustvarjalnosti.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Pod balkoni, kjer so nastopili znani kulturni ustvarjalci, se je zbrala pestra množica ljudi, ki pa so upoštevali varnostne ukrepe, nosili maske oziroma vzdrževali varnostno razdaljo. Pevec Zoran Predin je nastopil na balkonu Rotovža nad Glavnim trgom v Mariboru: »Borili se bomo do konca, nastopali bomo, četudi ilegalno, ne bomo se kar tako dali ugnat.«

Varno in brez kršenja odlokov so tako nastopajoči ponudili mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi v živo, odločevalcem pa sporočili, da z nepremišljenimi ukrepi samo še očitneje izpričujejo svojo brezbrižnost do kulture. Kaj so povedali obiskovalci? »Seveda podpiram kulturnike, in mislim, da je to nekaj nujnega v naši družbi. Komaj čakamo, da bi bile kakšne prireditve.«

Na prizorišču je bilo veselo, saj so ljudje veseli, da jim nekdo igra, pravi direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina: »Danes igra vsa Slovenija, od Goričkega, Prekmurja, Dolenjske, Koroške in veseli nas, da nam je akcija »Pet pred dvanajsto, uspela!« in kažejo se znaki, da se bodo začeli pogovarjati, kako izvesti določene prireditve.

Na Ladjici Dravska vila je zaigral orkester KUD Pošta Maribor: »Pač kultura sploh je utrpela največjo škodo v korona – krizi,« sploh pa tudi ljubiteljska kultura, ki je je ogromno v različnih društvih, meni dirigent orkestra Aleksander Čonč.