Bil je nekoč (mestni) kino Udarnik. Novo upanje za mestni kino v Mariboru je obljuba občine, da bo ta v Medgeneracijskem centru Rotovž. Pa bo res? Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Bil je nekoč (mestni) kino Udarnik. Novo upanje za mestni kino v Mariboru je obljuba občine, da bo ta v Medgeneracijskem centru Rotovž. Pa bo res? Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Maribor, drugo največje mesto v državi, je eno redkih mest Sloveniji, ki nima mestnega kina. Zagnana ekipa filmskih zanesenjakov je pred leti sicer že dvorano in kakovosten, nekomercialen filmski program s spremljevalnimi dogodki v nekoč prekrasnem Kinu Udarnik, vendar je finančna realnost kmalu ustavila projekt. Novo upanje za mestni kino v Mariboru pa zdaj ponuja povezana skupina nevladnikov.

V novih prizadevanjih za vzpostavitev Mestnega kina v Mariboru so se pred časom združili člani petih nevladnih organizacij, ki že več let razvijajo filmsko kulturo ter ustanovili Konzorcij "Film in Maribor" ter pripravili strategijo razvoja mestnega kina in številne dokumente v pomoč mariborski občini, ki se je že pred dolgimi leti zavezala, da vzpostavi mestni kino, pove član konzorcija Rene Puhar: "Pripravili smo več dokumentov v pomoč mariborski občini. Tako želimo izločiti vse možne izgovore, ki bi jih občina lahko imela, da ne more vzpostaviti mestnega kina."

Povezane nevladne organizacije Zavod Mars, Društvo Mitra, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo Mitra in kolektiv Film factory že več let na različnih ravneh organizirano skrbijo za razvoj filmske umetnosti v Mariboru in zagotavljajo kakovosten program Mestnega kina tudi v prihodnje, pojasnjuje Mojca Pernat: "Gradimo občinstvo. Trenutno smo postavljeni pred dejstvo, da ni prostora, namenjenega filmom. Vendar ubiramo drugačne poti. Gremo v vrtce, šole, na fakultete,..."

Aktualno vodstvo mariborske občine podpira ustanovitev mestnega kina s kinotečnim filmskim programom in spremljajočim programom. Občina je že kupila sodobni digitalni projektor za predvajanje filmskega programa in obljublja, da bo prostor za mestni kino v Medgenaracijskem centru Rotovž, ki naj bi nastal z obnovo mariborske knjižnice. Mestni kino naj bi v Mariboru zaživel leta 2024, ko bo predvidoma končana obnova Rotovškega centra. Vendar so nevladniki previdni, saj so doslej že mnogi župani obljubili mestni kino, nihče pa obljub ni izpolnil.