Predsedovalno štafeto je na Madeiri prevzel zunanji minister Rupel. Foto: Reuters
Predsedovalno štafeto je na Madeiri prevzel zunanji minister Rupel. Foto: Reuters
Bruslju o slovenskem predsedovanju
Prevzem predsedovanje EU-ju

Spregovorila sta predvsem o ključnih odprtih temah Sveta EU-ja. Na sestanku na portugalskem otoku Madeira sta sogovornika spregovorila predvsem o ključnih odprtih temah Sveta EU-ja.

"Čaka nas ofenziva prijateljstva, partnerstva, dobrega sosedstva, dialoga, spoštovanja, razumevanja in solidarnosti," je na slovesnosti povedal Rupel in dodal, da je Portugalska postavila visoke standarde predsedovanja.

Slovenska vlada prepričana v dobro pripravljenost
Kot poudarja vlada, je Slovenija na predsedovanje dobro pripravljena. Po besedah državnega sekretarja za evropske zadeve Janeza Lenarčiča so priprave potekale cela tri leta. "Pozitivne ocene slišimo tudi s strani naših partnerjev iz evropskih institucij in iz držav članic Evropske unije," je še povedal.

Kako do rešitve kosovskega vprašanja?
Med najzahtevnejše naloge naše države med predsedovanjem pa lahko štejemo oblikovanje enotnega stališča Unije do vprašanja Kosova, ki naj bi v tem času razglasilo neodvisnost. Kot je dejal Lenarčič, tudi ne moremo pričakovati, da bo do dogovora v zvezi s tem prišlo v Varnostnem svetu Združenih narodov, kar pomeni še dodatno breme za Evropsko unijo. Rešitve, ki bi odgovarjala vsem vpletenim stranem, pa si ne moremo misliti, še meni Lenarčič.

Skrb za okolje in lizbonska pogodba
Poleg kosovskega vprašanja bo Slovenija zadolžena tudi za spremljanje poteka ratifikacije lizbonske pogodbe, na marčnem vrhu Evropske unije pa bo govora predvsem o lizbonski strategiji.

Med slovenskim predsedovanjem bodo potekala tudi pogajanja med članicami glede deleža zmanjšanja izpusta toplogrednih plinov. Predvidena so tudi štiri vrhunska srečanja s tretjimi državami.

Kako je predsedovala Portugalska?
Poznavalci pri oceni predsedovanja Portugalske niso popolnoma enotni. Pri vprašanju nove evropske pogodbe nekateri pravijo, da je levji delež pogajanj opravila že Nemčija, poleg tega so slovesni trenutek podpisa Lizbonske pogodbe zasenčile tudi razprave o nepotrebnem in za okolje precej škodljivem prevažanju evropskih voditeljev v portugalsko prestolnico in nazaj v Bruselj. Toda portuglaska odločenost, da bodo dosegli dogovor, je bila tako velika, da so v prvih mesecih začasno zamrznili skorajda vsa druga sporna vprašanja.

BBC in CNN: Most med Evropo in Balkanom
Medijski hiši BBC in CNN sta v prispevkih ob začetku slovenskega predsedovanja državo predstavili kot most na Balkan, med izzivi pa izpostavili rešitev kosovskega vprašanja. Poleg tega naj bi v času slovenskega predsedovanja članice Unije ratificirale Lizbonsko pogodbo.

Več o dogodkih v času predsedovanja preberite tukaj.

Bruslju o slovenskem predsedovanju
Prevzem predsedovanje EU-ju
Luis Amado je predsedovalno štafeto predal Sloveniji. Foto: EPA
Minister je ob veseli priložnosti preizkusil plesne sposobnosti. Foto: EPA