Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V Kopru se je v torek popoldne razlival refošk v staro strugo reke Badaševice. Zdi se zabavno, a onesnaženje je več kot resno, pravijo strokovnjaki bližnjega naravnega rezervata Škocjanski zatok, ki so o dogodku takoj obvestili pristojne organe.

"Vsa takšna organska snov povzroča trofizacijo in gnitje, pomanjkanje kisika in odmiranje organizmov, kar ni v redu. Glede na to, da je tukaj dol naravni rezervat, je to zadeva, ki je po mojem mnenju nesprejemljiva," je povedal strokovni vodja Škocjanskega zatoka Borut Mozetič.
V podjetju, ki za občino Koper vzdržuje primerno raven kisika v reki Badaševici, pravijo, da se je vino v reki pojavljalo že prejšnja leta pred trgatvijo.

"Ne vem, kaj se dogaja, teče vino. Oni (Vinakoper o. p.) pravijo, da to ni njihov jašek. Čigav jašek je, saj se da to videti in ugotoviti," je dejal Hakim El Khiar iz koprskega Aqua Laba.

V podjetju Vinakoper so takoj preverili svoje iztočne kanale, a v svojem obratu, kot pravijo, niso ugotovili posebnosti.

"Najprej naj ugotovijo, od kje sploh priteka, ali je to sploh iz kleti Vinakoper ali je od kje drugje. V preteklosti smo imeli že nekaj takšnih primerov, ne samo med trgatvijo. Ampak to smo sanirali, samo v prejšnjem letu smo investirali v to čez 40 tisoč evrov, tako da določene stvari so bile sanirane. Mislim, da je naš kanalizacijski sistem urejen," je povedal Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper. Zadevo preiskuje policija, za zdaj še ni jasno, ali gre za kršitev zakonodaje.

Vino teklo v reko Badaševico