Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Znanstveniki so v parku po zvočnikih, skritih v vodnih kotanjah, vrteli posnetke normalnih pogovorov ljudi. Okoli 95 odstotkov živali se je izjemno prestrašilo in naglo pobegnilo, medtem ko so posnetki renčanja in rjovenja levov med njimi povzročili precej manj panike, poroča BBC.

Sorodna novica Foto: Na lovu za "Velikih 5" v parku Kruger, JAR

Človeški govor, ki so ga predvajali, je vključeval lokalne jezike, ki jih pogosto govorijo v Južni Afriki. Med eksperimentom so opazili, da so se nekateri sloni na zvok levov skušali soočiti z virom zvoka. Izsledki raziskave nakazujejo, da so se živali, ki zajemajo antilope, slone, žirafe, leoparde in bradavičaste svinje, naučile, da je stik z ljudmi zaradi lova, uporabe strelnega orožja in psov zanje izjemno nevaren.

V raziskavi je poudarjeno, da izsledki še zdaleč ne veljajo zgolj za Kruger, ampak gre za globalni vzorec, da se živali človeka bojijo bolj kot vsakega drugega plenilca. Ob tem avtorji poudarjajo, da to predstavlja velik izziv za območja, ki se zanašajo na turizem v divjini (safarije), saj obiskovalci, ki jih skušajo privabiti, nehote prestrašijo in odženejo živali, ki so jih prišli opazovat.

Ena od avtoric, dr. Liana Zanette, je za BBC povedala, da se njihova raziskava osredotoča na "ekologijo strahu" – koncept, ki se nanaša na posledice interakcij med plenilcem in plenom na njihovo okolje.

Kot še poudarjajo v raziskavi, bi zadnji izsledki lahko bili uporabljeni tudi za zaščito ogroženih vrst živali v teh ekosistemih. Človeški zvoki, če se izkoristijo na pravi način, bi lahko pomagali obvarovati pred divjim lovom.