Močan veter je rušil drevesa. Foto: EPA
Močan veter je rušil drevesa. Foto: EPA

Po poročanju japonske javne televizije NHK je umrl 90-letni moški, ki je ostal ujet v garaži, ki se je porušila v torek zvečer, verjetno zaradi močnega vetra. Enajst ljudi naj bi bilo poškodovanih.

Tajfun so po navedbah japonske meteorološke agencije spremljali močni sunki vetra s hitrostjo do 180 kilometrov na uro. Tajfun se pomika severozahodno proti vzhodu Kitajske, ki naj bi ga dosegel še ta teden. Agencija opozarja na nevarnost poplav in zemeljskih plazov v nekaterih delih Okinave.

Japonska agencija za upravljanje požarov in nesreč je več kot 690.000 prebivalcem svetovala, naj se pred tajfunom umaknejo v zavetišča.

Po podatkih operaterja električnega omrežja je bilo zjutraj po krajevnem času brez elektrike več kot 220.000 domov, kar je okoli 35 odstotkov vseh v okrožju Okinava.

Zaradi tajfuna so v torek odpovedali vse polete v mesto Naha in iz njega, za danes pa odpoved letov velja za vsa glavna letališča na Okinavi. Skupaj naj bi bilo po poročanju NHK-ja odpovedanih okoli 400 poletov.

Glede na napovedi vremenoslovcev bodo zaradi tajfuna na Okinavi še danes in v četrtek obilne padavine.