O odkupnih cenah mleka tokrat niso razpravljali, se bodo pa te po napovedih predsednika Sindikata kmetov Slovenije Antona Medveda s 1. aprilom spremenile. Sindikat pričakuje, da se bodo njihove zahteve uresničile v dveh mesecih. Foto: Pixabay
O odkupnih cenah mleka tokrat niso razpravljali, se bodo pa te po napovedih predsednika Sindikata kmetov Slovenije Antona Medveda s 1. aprilom spremenile. Sindikat pričakuje, da se bodo njihove zahteve uresničile v dveh mesecih. Foto: Pixabay

O cenah zaradi pravil o varstvu konkurence niso govorili, dogovorili pa so se, da se jutri začnejo dvostranska pogajanja o cenah. O teh se bodo s posamičnimi mlekarnami pogajali obe organizaciji proizvajalcev – za mleko sta to Mlekarska zadruga Ptuj in Mlekop – ter druge zadruge.

V razmerah ob enormnem naraščanju cen krmil, energentov in drugih repromaterialov kmetje s proizvodnjo mleka ob sedanji ceni – ta je v Evropski uniji v povprečju 42 centov, v Sloveniji pa 35,9 centa za liter – delajo izgubo.

Sorodna novica Mlekarska panoga pred številnimi izzivi: od rasti stroškov do evropskega zelenega načrta

Mladi kmetje razmišljajo o opustitvi mlečne proizvodnje. "Če bo potrebno, smo pripravljeni z mlekom zaključiti in s kakšnim mesom nadaljevati ali pa vse skupaj prenehati. S takimi cenami ne prenese, ne vem, zakaj bi se sploh matrali, če ne gre," je dejal Daniel Kos s kmetije v Mirni Peči, ki ima 60 hektarov in 85 krav molznic.

Kmetje želijo čimprejšnje približanje odkupne cene evropskemu povprečju, vendar na tokratnem sestanku o cenah niso govorili. "Dogovarjali smo se o tem, da se deležniki sestanejo jutri in se glede cen uskladijo in potem seveda s prvim podajo nove odkupne cene," pravi Anton Medved, predsednik sindikata kmetov.

Vsi deležniki od mlekarn in zadrug do trgovin priznavajo kmetom nezavidljiv položaj. "Kar pa je pomembno, je, da se trenutnim razmeram, ki vladajo na surovinskih trgih, začne prilagajati celotna veriga, tu se je predolgo čakalo. Ampak vendarle, to je naloga, ki jo bodo opravila podjetja sama, v bilateralnih razgovorih na eni strani s svojimi dobavitelji, na drugi strani s svojimi kupci, s trgovci," je dejala Tatjana Zagorc, direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

Kmetijski in zadružni del od ministrstva pričakujeta, da bo v desetih dneh našlo možnost, da v skladu s 148. členom evropske uredbe o skupni ureditvi trgov najde možnost za določitev transparentnega modela oblikovanja pravičnega sistema plačila za vse deležnike v mlečni verigi.

Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so današnjo izmenjavo mnenj (pogajanja prepuščajo kmetom in odkupovalcem) označili za zelo plodno. Po dolgem času so se znova zbrali vsi deležniki verig. Dodali so, da trdno zagovarjajo stališče, da prehranske krize, ki nas čaka, kmetje niso niti sposobni niti pripravljeni prevzeti v celoti na svoja pleča.

"Dejstvo je, da so cene vhodnih surovin (gnojila, semena itd.) vsak dan višje,"
je poudaril predsednik KGZS-ja Roman Žveglič in dodal, da so posledično višji tudi stroški pridelave. "Zdajšnje odkupne cene ne omogočajo niti preživetja, kaj šele nujno potrebnih vlaganj v razvoj podeželja," je sklenil. (STA)

Se bo ob vseh podražitvah kmalu občutno podražilo tudi mleko?