Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič

Nujno je, da je glas kmetov slišan in "vključen v razprave o naših sedanjih in prihodnjih izzivih". To po predsednikovih besedah navsezadnje odraža tudi vodilna misel, ki so si jo izbrali za letošnje srečanje: "O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti," je v govoru na 9. vseslovenskem srečanju kmetov dejal predsednik države Borut Pahor.

Ljudje vas cenimo, vam zaupamo in se na vas v celoti zanesemo. To vam nalaga veliko odgovornost v družbi, ki jo sijajno izpolnjujete. Kmetice in kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva.

Predsednik države Borut Pahor

Pri kmetijstvu gre za veliko več kot za pridelavo hrane. Gre za ohranjanje poseljenosti, obdelane kulturne krajine, ohranjanje jezika in tradicionalnih običajev ter skrb za našo kulturno dediščino.

Čas, ki prihaja, ne bo običajen čas in težave ne bodo običajne. Vključiti in upoštevati moramo glas kmečkih in podeželskih žena, podeželsko mladino, kmečki sindikat, zadružne zveze, strokovnjake, znanstvenike in Kmetijsko gozdarsko zbornico, ki je danes most med znanostjo in prakso, je pozval.

Prihodnost podeželja, Slovenije, slovenstva, Evrope in sveta je naš skupni projekt, je prepričan predsednik. Slovenke in Slovenci smo se skozi zgodovinsko izkušnjo ustanavljanja svoje države po Pahorjevih besedah naučili, da smo najbolj uspešni tedaj, ko sodelujemo in smo v izpolnjevanju zadanih ciljev enotni.

Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič

Podnebne spremembe so tu

"Posledice podnebnih sprememb zelo čutimo, čedalje pogostejše so in od vseh gospodarskih panog najbolj prizadenejo prav kmetijstvo in z njim tesno povezano gozdarstvo. Zato je ključnega pomena prilagajanje podnebnim spremembam ter iskanje vseh možnih rešitev, da kmetijstvo s svojim delovanjem ne bo pospeševalo podnebnih sprememb, temveč jih bo blažilo. Pred nami so skrb vzbujajoče varnostne okoliščine in z njimi povezano vprašanje prehranske varnosti, tudi zaradi vojaške agresije v Ukrajini," je poudaril. Pahor je prepričan, da so kmetje pripravljeni na izzive.

Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič

Pahor, ki se je srečanja udeležil tretjič, se je zahvalil krovni kmečki organizaciji, Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in njenemu predsedniku in Župniji Ponikva, Občini Šentjur pri Celju, lokalnim društvom in prostovoljcem, "ki vsako leto tako skrbno pripravljate srečanje ob rojstni hiši vašega zavetnika, blaženega Antona Martina Slomška".

Tradicionalno vseslovensko srečanje kmetov se je opoldne začelo v cerkvi svetega Martina, kjer je ob somaševanju duhovnikov mašo daroval celovški škof Jože Marketz. Sodeloval je tudi škof Evangeličanske cerkve Leon Novak.