Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica "Potrošniki si želijo varne, kakovostne hrane - in so zanjo pripravljeni plačati več"

Evropska unija ukrepe izrazito usmerja v organizirane povezave v sektorjih, zato je ministrica prašičerejce opozorila, da je združitev v organizacijo bolj ali ali manj nuja. Če bo prašičereja eden od sektorjev, ki bo pripravil svoje intervencijske strategije, to pomeni, da bo pogoj organizacija pridelovalcev in jo bo treba imeti, je povedala ministrica za kmetijstvo Aleksandea Pivec po srečanju s prašičerejci na kmetijsko–gozdarskem zavodu v Murski Soboti.

"Prašičereja je sektor v deficitu, kjer želimo pomagati in dvigovati samooskrbo s konkretnimi ukrepi, sicer pa imam občutek, da celotni prašičerejski sektor misli izjemno resno," je dejala Pivčeva.

"Imam občutek, da tokrat sedimo za isto mizo vsi akterji, od malih kmetov do živilskopredelovalne industrije, in verjamem, da to panogi lahko da nov zagon. Tudi z ustanovitvijo slovenske cenovne borze, na kateri bi oblikovali slovensko cenovno politiko s pristopom k novemu naložbenemu valu. Pa tudi s tem, ko smo podpisali klasifikacijo za izbrano kakovost Slovenije, kjer smo se zavezali, da želimo čim prej okrepiti slovensko rejo prašičev, in to tudi promovirati," je povedala ministrica.

Opozorila je tudi na upoštevanje dejstva, da je pred vrati Slovenije afriška prašičja kuga. Ta je že na Madžarskem, prestopila je tudi meje Donave, kar pomeni, da se približuje. Zato moramo po njenih besedah skrajno resno jemati vse ukrepe, saj lahko ta bolezen ogrozi sektor.

Predsednik Slovenske zveze prašičerejcev Alojz Varga je po srečanju dejal, da so s pogovori zadovoljni in da je njihov cilj čim prej zagnati shemo izbrane kakovosti. "Jasno pa nam je bilo povedano, da se moramo povezati v organizacijo pridelovalcev, da bomo lahko upravičeni do dodatnih sredstev," je še povedal.