Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Merila za kandidate so, da so mlajši od 40 let, živijo in delajo na kmetiji ter da so z inovativno idejo pomembno prispevali k ohranjanju in razvoju kmetijstva, gozdarstva ali ribištva.

Naziv inovativni mladi kmet ali kmetica – IMK 2023 bo pripadel kandidatu, ki bo po oceni strokovne komisije prejel najvišje število točk in zbral največ glasov s pomočjo spletnega glasovanja, ki poteka od 1. do 8. oktobra, na spletni strani Zveze slovenske podeželske mladine www.zspm.si.

Vse kandidate smo prvega oktobra letos predstavili v oddaji Ljudje in zemlja na Televiziji Slovenija in v kmetijski oddaji na Radiu Slovenija. S predstavitvijo kandidatov za Inovativnega mladega kmeta v televizijskih in radijskih zgodbah RTV Slovenija sodeluje vse od začetka izbora. Mladi inovativni kmetje spodbujajo prenos novih kmetijskih praks in znanj na slovensko podeželje, dvigujejo ugled poklica in krepijo njegovo vlogo v družbi.

Pred dvema letoma je nagrado prejel Gregor Slavec iz Knežaka blizu Ilirske Bistrice, kjer skrbi za 24 hektarjev veliko kmetijo in redi avtohtone pasme domačih živali: cikasto govedo, srnaste in drežniške koze, bovške ovce in štajerske kokoši. Na kmetiji ima tudi učni čebelnjak in nasad malin.

Pred njim so naziv inovativni mladi kmet prejeli: leta 2019 Igor Paldauf z ekološke poljedelsko-živinorejske kmetije Paldauf v Vučji vasi, leta 2017 Matic Vizjak, pridelovalec čilijev in čili vina, in leta 2016 Toni Kukenberger, sirar iz okolice Trebnjega.

Zmagovalca bodo razglasili v petek, 13. oktobra, v novem razstavno-prodajnem centru SIP Šempeter, v Šempetru v Savinjski dolini. Nagrado bo podelila predsednica države Nataša Pirc Musar.

Ljudje in zemlja