Prizor v Oak Glenu v Kaliforniji. Foto: Reuters
Prizor v Oak Glenu v Kaliforniji. Foto: Reuters

Na mehiškem polotoku Baja California, kjer je zaradi poplav umrl človek, so poplave odnesle ceste, posnetki pa kažejo, kako se voda zliva po ulicah, ki so se spremenile v reke.

Nevihta Hilary je dosegla kopno na severu Baje Californie, kjer je moralo biti evakuiranih skoraj 1900 ljudi. Nevihta je posebej nevarna za revnejše predele, kjer so hiše pogosto slabše grajene.

V nekaj vaseh je nevihta prekinila telefonske povezave in oskrbo z elektriko, je sporočila mehiška vojska.

Hilary je bil sprva označen kot orkan 4. kategorije, a je nato oslabel na potu proti Tijuani ob meji z ZDA.

Baja California. Foto: Reuters
Baja California. Foto: Reuters

Poplave v običajno sušnem predelu

V nedeljo popoldne je na jugu Kalifornije v ZDA nevihta Hilary povzročila vetrove s hitrostjo do 95 kilometrov na uro. Sama nevihta, redek dogodek v tem delu države, se je premikala s hitrostjo 37 kilometrov na uro.

Glede na poročila z območja nevihta že povzroča poplave in zemeljske plazove, podira drevesa in drogove električne napeljave. Pod vodo se je znašlo več cest, stavb in avtomobilov.

Med prizadetimi mesti sta tudi Los Angeles in San Diego. V zadnjem so gasilci iz narasle reke rešili devet ljudi.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je razglasil izredne razmere v večjem delu Južne Kalifornije, regije, ki je bolj navajena na suše, poroča Al Džazira.

V Palm Springsu, 160 kilometrov vzhodno od Los Angelesa, napovedujejo 15 do 25 centimetrov dežja zaradi nevihte. V mestu sicer običajno v celem letu pade 12 centimetrov dežja.

Newsom, ki je obiskal jug Kalifornije, je dejal, da je bil Palm Springs v nedeljo, ko je od tam odšel, suh, a že uro kasneje je tam padlo največ dežja v eni uri v zgodovini mesta. Ulice so bile kmalu poplavljene.

Odpovedanih je bilo stotine poletov v San Diegu, Las Vegasu in Los Angelesu, preložili so športne dogodke, v številnih šolah danes ne bo pouka.

Med pripravami na nevihto pa je mesto Ojai, 129 kilometrov severozahodno od Los Angelesa, prizadel potres z magnitudo 5,1. Ni poročil o škodi ali žrtvah.

Vse močnejše nevihte

Orkani vsako leto prizadenejo Mehiko tako na pacifiški kot atlantski obali. Nevihte včasih prizadenejo tudi Kalifornijo, a le redko s takšno silovitostjo kot zdaj.

Znanstveniki opozarjajo, da postajajo nevihte vse močnejše zaradi podnebnih sprememb.

Poplave in zemeljski plazovi v Kaliforniji in Mehiki