Inšpekcijski nadzor je bil predvsem usmerjen v gradnjo zahtevnih in manj zahtevnih objektov, katerih nadzor je v javnem interesu. Foto: BoBo
Inšpekcijski nadzor je bil predvsem usmerjen v gradnjo zahtevnih in manj zahtevnih objektov, katerih nadzor je v javnem interesu. Foto: BoBo

Gradbeni inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor so z rednimi pregledi območij, ki jih nadzirajo, preverjali, ali se gradnje objektov izvajajo na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj. V primerih, ko so ugotovili, da je gradnja dovoljena, so preverjali tudi skladnost objekta z izdanim gradbenim dovoljenjem.

Inšpektorji so poleg nedovoljenih gradenj odkrili tudi 20 neskladnih gradenj, za katere so izdali odločbe, in deset nevarnih gradenj, za katere so odredili takojšnjo prepoved uporabe objektov in rok za njihovo odstranitev. Ob tem so izdali tudi eno odločbo za odklop objekta iz elektrodistribucijskega omrežja.

Pri zadevi, v kateri je inšpekcijski zavezanec izvajal rekonstrukcijo ostrešja na objektu zaradi požara, so izdali odločbo, ki se nanaša na inšpekcijske ukrepe v povezavi s posebnimi primeri uporabnih dovoljenj. Inšpektorji so izdali tudi šest odločb, s katerimi so odredili prepoved uporabe objektov, ker so jih lastniki začeli uporabljati brez predhodno pridobljenega uporabnega dovoljenja.

V okviru akcije so izdali devet pisnih opozoril, pet odločb z izrečenim opominom in osem odločb o prekršku v skupni vrednosti izrečenih glob 7.450 evrov in 26 plačilnih nalogov v skupni vrednosti izrečenih glob 47.450 evrov.

925 inšpekcijskih pregledov
V akciji je sodelovalo 60 gradbenih inšpektorjev. Odprli so 612 postopkov, od teh 565 upravnih inšpekcijskih postopkov in 47 prekrškovnih postopkov. Inšpekcijski nadzor je bil usmerjen predvsem v gradnjo zahtevnih in manj zahtevnih objektov, katerih nadzor je v javnem interesu.

Opravili so 925 inšpekcijskih rednih pregledov in 191 zaslišanj, inšpektorji pa so izdelali tudi 279 drugih zapisnikov. V zadevah, kjer nepravilnosti niso ugotovili oziroma so bile v času, ko je potekala akcija, že odpravljene, so gradbeni inšpektorji postopke ustavili.